Meteor o ďábelském červu, umělé DNA a chytrých opicích

7. prosinec 2019

Poslechněte si:

  • 01:20 Jak umírá mozek?
  • 10:02 Přeje štěstí připraveným?
  • 15:52 Záhada ďábelského červa vyřešena
  • 24:32 Největší triedr na světě
  • 36:15 Jak vyrobit umělou DNA?
  • 45:05 Mohou opice mluvit?

Jak umírá mozek?

Stárnutí mozku

Bavit se o smrti není nijak příjemné, a každý se tomuto tématu snaží vyhnout. Jenže existuje povolání, které by bez smrti nebylo – patologie. Tento vědní obor původně vznikl z čiré zvědavosti – lidi zajímalo co je uvnitř těla a jak to funguje. Samozřejmě ruku v ruce s tím šla zvědavost proč dotyčný zemřel. MUDr. František Koukolík je profesí patologem a se smrtí se potkává půl století. Jak umí mozek? Co se v něm děje? A jak se vyrovnává se smrtí cizích lidí, které podrobně zkoumá?

Přeje štěstí připraveným?

Logo

„Dvě věci jsou nekonečné: vesmír a lidská hloupost. A tím vesmírem si nejsem jist.“ Známý výrok Alberta Einsteina dokládá, že u některých citátů víme přesně, kdo je autorem. Jsou ale případy, kde to buď nevíme, nebo si to myslíme špatně anebo to ve skutečnosti bylo řečeno jinak. Schválně, víte, kdo řekl „Štěstí přeje připraveným“? Byl to velikán světové vědy. A víte, že to řekl trochu jinak? Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Záhada ďábelského červa vyřešena

Představte si, že jste vcelku běžný, půl milimetru dlouhý červ. V poklidu si žijete pod povrchem a živíte se vším možným, včetně hub. Najednou přijde obrovské zemětřesení a vy se propadnete 3,5 kilometru do nitra Země. Není úniku. Buď se přizpůsobíte nebo zemřete. Ďábelský červ (latinsky halicephalobus mephisto) se přizpůsobit dokázal a vědci teď přišli analýzou jeho DNA, jak přesně dokáže ve tmě, při teplotě skoro 40 stupňů a s minimem živin přežít. Podrobnosti přinesl biolog prof. Jaroslav Petr.

Největší triedr na světě

Large Binocular Telescope

, zkráceně LBT, se nachází se v USA ve státě Arizona ve výšce 3200 m nad mořem. Jde o jeden z největších dalekohledů světa. Už třetím rokem se o něj stará český astronom a programátor Petr Kubánek. Jde o nesmírně složité zařízení, které potřebuje neustálý technický dozor. Dalekohled dokáže pomocí tzv. adaptivní optiky kompenzovat chvění vzduchu. Jak se k tak velkému dalekohledu dostal Čech? A co obnáší se o něj starat?

Jak vyrobit umělou DNA?

Bakterie Escherichia coli

Molekula DNA dokáže uchovávat a z generace na generaci předávat obrovské množství dat, který by šlo počítačovou terminologií vyjádřit v petabytech. Vědci ve snaze vytvořit umělý život dokázali vyrobit umělou DNA, která dokáže pojmout mnohem víc informací, a to díky tomu, že je může kombinovat z více možností. Umělou DNA vložili do bakterie e-coli a ta ji přijala a úspěšně začala replikovat. Je to významný krok k tvorbě umělého života? Nad tím se zamýšlí Dr. Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV.

Mohou opice mluvit?

Portrét samice Kashundwe

Ne. Komunikují ale s lidmi znakovou řečí. Gorila Koko se naučila na 1000 znaků! Koko ráda dělala vtipy a měla dobrou paměť. Nějakou dobu žila se samcem Michaelem, jenž znal zhruba šest set znaků, některé se naučil od Koko. Michael používal znaky i k přenosu emocí, snů a vzpomínek, a také ke lhaní. Jednou z historek, kterou vyprávěl, byla vzpomínka na to, jak mu pytláci v Kamerunu zavraždili matku, když byl malý. O těchto i dalších neuvěřitelných schopnostech opic vypráví kniha Řeč zvířat Evy Meierové, kterou vydalo nakladatelství Grada a v Meteoru si z ní čteme.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.