Mešita za kostel

12. říjen 2008

V létě se v Německu hojně diskutovalo o velké mešitě, jež se má vybudovat v Kolíně nad Rýnem. Město nakonec výstavbu povolilo s poukazem na náboženskou svobodu, a také na to, že 12 % obyvatel Kolína tvoří turečtí muslimové. Starosta ale nyní žádá Turecko, aby na oplátku povolilo výstavbu křesťanského kostela ve starověkém Tarsu, rodišti apoštola Pavla. Podrobnosti má Daniel Raus.

V roce 1990 byly v Německu pouze tři mešity. Dnes jich je bez jedné 160 - a právě ta, která se má stát stošedesátou, vyvolává spory. Má se vybudovat v Kolíně nad Rýnem, což bylo odsouhlaseno letos v srpnu. Pro místní obyvatele to byl ale horký měsíc, protože odpůrci zmobilizovali síly, vyvolali řadu protestů a uspořádali dokonce konferenci o hrozící "islamizaci" Evropy. Starosta města Fritz Schramma se naproti tomu připojil k opačné akci, jejíž účastníci demonstrovali za náboženskou a etnickou toleranci a kriticky se naopak vyjadřovali k zmíněné konferenci, jež podle nich vyvolávala škodlivou "islamofóbii". Podle oficiálních zpráv protestovalo 40 000 lidí.

Kolem celého dění se rojily velké emoce, když se ale zredukuje debata na podstatu, která stojí za řeč, pak zjistíme, že kritikům vadí hlavně velikost mešity. Městu dominuje 600 let stará katedrála, jejíž věže jsou vysoké 157 metrů. A ti, kdo bojují proti nové mešitě, se shodují s kritiky podobného projektu v Londýně. Jde prý o to, že existují dva druhy mešit - jeden druh slouží místním věřícím, zatímco druhý druh má význam symbolický, většinou ztělesněný ve výšce minaretů. Symbol má pak (podle kritiků) vyjadřovat jakési "dobytí" daného města.

Je otázka, nakolik je tento argument oprávněný. Faktem je, že kolínská mešita byla povolena až poté, co se v projektu snížily minarety. Starosta města přišel ale s nečekaným krokem. Obrátil se rovnou na tureckého premiéra Erdogana s žádostí o to, aby jeho vláda povolila pro změnu výstavbu křesťanského kostela v Tarsu. Toto starobylé město je rodištěm apoštola Pavla a leží v dnešním Turecku. Dodnes tam existuje malá diecéze arménských křesťanů. A minulý měsíc tam přijelo na návštěvu 10 německých biskupů, kteří přišli s myšlenkou, že by v Tarsu mohlo vzniknout poutní místo. Ostatně, v červenci vyhlásil sám papež "rok svatého Pavla", neboť od jeho narození uplynulo 2000 let.

Logo

Bude zajímavé sledovat, jak se k dané žádosti postaví vláda umírněné islámské strany v Ankaře. Bude nepochybně čelit tlaku domácích nacionalistů, kteří spojují křesťanství s ohrožením turecké identity. Na druhé straně bude velmi těžké něco takového odmítnout, pokud se chce Turecko dostat do Evropské unie. Zdá se tedy, že kolínská radnice zaujala docela rozumný postoj.

autor: Daniel Raus
Spustit audio