Měnová reforma v Severní Koreji

1. prosinec 2009

Severní Korea ohlásila měnovou reformu. Pchjongjang revalvoval svou měnu o sto procent. Hodnota wonu, jak se místní měna nazývá, činila přibližně dvanáct korun, teď je zcela zanedbatelná - dvanáct halířů.

Severokorejský won se dělí na 100 čonů, které měnovou reformou ztratily jakoukoli hodnotu, takže asi budou zrušeny. Je ovšem otázka, která země je ochotna severokorejský won měnit: místní hospodářství nemá téměř co nabídnout a hlavně režim je do sebe tak uzavřený, že běžné obchodování nepřipadá v úvahu.

Vzdáleně to připomíná československou měnu za socialismu, kdy o naše peníze měli za železnou oponou zájem pouze šíbři a lidé, kteří si k nám z blízké ciziny jezdili sem tam něco levného koupit. Pivo, české sklo a podobně.

Měnová reforma vytahuje lidem peníze z kapes. Vzpomínám, jak v roce 1953 tehdejší prezident Antonín Zápotocký ujišťoval občany, že k žádné "měně" jak se tehdy říkalo, nedojde. Toho prezidentského ujištění bylo zapotřebí, neboť o měnové reformě se už mezi lidem šuškalo. To bylo v sobotu. A v neděli - bác. Rozhlas přerušil pohodovou hudbu a vyhlásil "měnu". Od té doby se říkalo: "V rádiu pěkně hrajou, bude měna".

V Korejské lidově demokratické republice, jak se ta chudičká země oficiálně jmenuje, se vládci zachovali o poznání lépe. Jak dnes informuje čínská tisková kancelář Sinhua z Pchjongjangu, budou staré bankovky směňovány za nové do neděle. To je dobrá zpráva. A ta špatná: státní obchody budou zavřené, aby mohly přeceňovat zboží. Je otázka, kolik je v severní Koreji nestátních obchodů a jsou-li, jaké zboží nabízejí.

Podle několika na sobě nezávislých zdrojů panuje na černém trhu v Pchjongjangu chaos. Lidé se snaží vyměnit své našetřené peníze za americké dolary nebo za čínské jüany. Zejména čínská měna je výhodná, neboť je oficiálně podhodnocená a může kdykoli jít nahoru, k čemuž se snaží přimět Peking jak Washington tak Brusel.

Čínská agentura Sinhua také píše, že v Severní Koreji nikdo nevysvětlil občanům, proč se stát uchýlil ke stvrzení měny. Ve světě k němu obyčejně dochází, chce-li se stát jevit vůči jiným měnám důvěryhodnější. To v případě velké uzavřenosti země asi nebude ten nejdůležitější důvod. Revalvace také potírá černý trh, který bude v KLDR podle všeho rozsáhlý. Země je ve vleklé ekonomické krizi, do níž se podle agentury reuter dostala špatným státním hospodařením, přírodními pohromami, rozpadem Sovětského svazu, a zejména kvůli sankcím uvaleným na Pchjongjang za nukleární zbrojení. Severní Korea má čtvrtou největší armádu na světě. Další důvod, který stojí za úvahu, může souviset s jednáním o ukončení jaderných výzkumů pro vojenské účely, o jehož obnovení bude v Pchjongjangu jednat příští týden zvláštní zmocněnec USA pro Severní Koreu Stephen Bosworth. Revalvací měny by mohl Pchjongjang získat větší odstupné nebo si to aspoň myslí.

Když Barack Obama vyjednával obnovení šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu během své nedávné návštěvy v jihovýchodní Asii, prošla světem zpráva, že prezident Kim Čong Il je po smrti a vystupuje za něj jeho dvojník. Taková situace, ať pravdivá či nikoli, může samozřejmě také otřást měnou. Faktem je, že vloni prodělal sedma- až osmašedesátiletý Kim Čong Il infarkt a o jeho údajné smrti spekulovala světová média už několikrát. V podmínkách, které panují v Korejské lidově demokratické republice, se cokoli ověřuje jen velmi těžko.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: Karel Wichs
Spustit audio