Masarykův les v Galileji, náprava křivd a rabín Richard Feder

23. srpen 2020

Magazín Šalom alejchem nás zavede do Izraele. V Galileji tam ve 30. letech vysadili čeští osadnící Masarykův les. Rakousko, Španělsko a Portugalsko napravují křivdy minulosti, kterých se dopustily na Židech. A následuje připomínka 145 let od narození rabína Richarda Federa.

Magazín Šalom alejchem vás zavede až do daleké Galileje v Izraeli. Překvapeni možná budete, že vám představíme Masarykův les. Ten založili ve 30. letech minulého století poblíž Nazaretu čeští osadníci kibucu a letos vrcholí jeho obnova. Hlavní část, kterou tvoří smíšený les s karoby, sosnami, nebo cypřiši a protíná ho cyklostezka, je již otevřená.

Rakousko oznámilo, že bude od prvního září udělovat občanství potomkům obětí holokaustu. Až do loňského září je mohli získat jen lidé, kteří holokaust přežili a opustili Rakousko kvůli nacistické perzekuci před květnem 1945.

Vloni však rakouský parlament zákon novelizoval tak, že se vztahuje i na potomky Židů, kteří se narodili v nástupnických státech Rakousko-uherské monarchie a měli trvalé bydliště v Rakousku před nacistickým Anschlussem 12. března 1938. A to i těch, kdo ze země před nacisty uprchli.

O občanství mohou žádat nejen jejich děti, ale i vnoučata či pravnoučata. Křivdy minulosti napravuje podobně i Španělsko a Portugalsko, které se snaží odčinit vyhnání židů z Pyrenejského poloostrova za inkvizice koncem 15. století.

S Janou Šustovou si připomeneme 145. výročí narození legendárního rabína Richarda Federa. Tento pozoruhodný muž byl významnou a laskavou oporou svých souvěrců nejen v dobách svobody, ale i během hrůz šoa v ghettu Terezín. Po osvobození se vrátil do Kolína, kde se podílel na znovuzaložení židovské náboženské obce, později působil jako vrchní zemský rabín v Brně.

Magazín Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio