Martin je v jižním Španělsku (pondělí 13. října 1997)

13. říjen 1997

6:00 - Jako každé pondělí, když je čapí sezóna, jsem o půl šesté dorazil do rádia. Od tři čtvrtě na sedm podávám v Dobrém jitru raport o čapích přesunech a předtím se musím podívat, co se událo nového. S železnou pravidelností se ale nejzajímavější novinka objevuje pět minut poté, co se vrátím ze studia. Jsou to krušná rána. Trochu se projasní, když si vzpomenu, jak ošemetné bylo vysílat z Afriky, kde jsme se s naším satelitním telefonem věčně schovávali před vojáky, fízly a nejrůznějšími ozbrojenci (něco podobného jsem pak viděl i v pár filmech, ale třeba Čad, kde jsme byli za Viktorem, měl jinší grády). Aktuální souřadnice jsou zatím jenom u Martina. Doletěl na jižní pobřeží Španělska (36° 45´ s.š., 3° 12´ z.d.) a zítra by snad už mohl být v Africe. Cristina Parkes nejspíš se ale jen zakousnul čítač pohybu a Terka se odpoledne vynoří někde na Sahaře.

7:00 - Výjimka potvrzuje pravidlo: po návratu ze studia nic nového.

10:00 - Faxovala Cristina Parkes, průtah čápů nad Gibraltarským průlivem polevil, i když je příznivé počasí. Martin tak asi přeletí mezi posledními.

16:00 - Přinejmenším od dvanácti měly být aktivní vysílače Kristýny a Terezy, ovšem Argos zatím nic neohlásil čili buď oslepl, anebo kouká jinam. Možná se něco objeví později, zatím se pokusím o vysvětlení, jak je to s aktivitou satelitních vysílačů. Aby je čápi unesli, musejí být lehké, tudíž v nich je malá baterie, která vydrží 1200 hodin (letos, bývávalo to 800 hodin). Nezbývá, než s tímto časem akurátně hospodařit, proto jsou teď vysílače našich čápů vždycky aktivní jen šest hodin a na dalších čtyřiadvacet hodin se odmlčí. V zimě bude pauza mnohem delší a na jaře, až se K., J., T. a M. budou vracet, se zase zkrátí na 36, resp. 48 hodin. Proto také mohu vždycky naslibovat, kdy budou o čápech nové zprávy, což se mi bohužel dost často nedaří splnit. Právě jsem se znovu dotazoval v Toulouse (tam je centrála Argosu, který hlídá naše čápy) a nic jsem se nedozvěděl, takže snad zítra. Na závěr jedna neskrývaná reklama: zítra, v úterý, od 13 hodin se na Praze vysílá repríza sobotního Meteoru. Povídal jsem v něm, co se dělo s Kristýnou, Jakubem, Terezou a Martinem mezi 2. a 9. říjnem.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio