Málo záleží na rozměrech jeviště, když máme co povědět

16. říjen 2015

Dnes se vydáme za jednou z nezapomenutelných osobností českého hereckého nebe. Připomeneme si některé peripetie životní a především umělecké cesty Rudolfa Hrušínského. Použijeme k tomu několik vzácných nahrávek, jež uchovává archiv Českého rozhlasu, a také několik fotografií z prostředí rozhlasových studií.

Z archivních nahrávek vybírám ty, na kterých Rudolf Hrušínský sám hovořil o svém dětství, mládí a především o svém hereckém osudu. Vedle toho jsem z hlubin archivu vybral dvě ukázky z rozhlasových rolí, které za dlouhá léta své spolupráce s rozhlasem Hrušínský vytvořil.

R.Hrušínský

Vzpomínky na své dětství a herecké začátky natočil herec v Československém rozhlase v roce 1990. K předchozí části jen dodejme – Rudolf Hrušínský se narodil 17. října 1920. V další pasáži autobiografického vyprávění se Rudolf Hrušínský vrátil do útlého dětství a do časů působení u kočovné společnosti svého dědečka Václav Budínského – Červíčka.

S Danou Medřickou - natáčení Rozmarného léta-1981

S Danou Medřickou při natáčení dramatizace Vančurova Rozmarného léta - 1981. Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Rozhlasoví režiséři velmi brzy postřehli neobyčejný cit pro práci s hlasem, který Hrušínský od počátků spolupráce s rozhlasem projevoval. Proto se postupně stal jedním z nejčastěji obsazovaných herců. Pro režiséra Horčičku byl – lze to tak říct – dominantní hereckou osobností, na jejíchž schopnostech vystavěl mnoho vynikajících inscenací. Ve hře Ludvíka Aškenázyho Bylo to na váš účet sehrál Hrušínský roli nacisty Williho. Tato hra natočená v roce 1964 získala jednu z hlavních cen na slavném festivalu Prix Italia.

V rozhlasovém studiu

Kromě Hrušínského jsme v kratičké ukázce z jedné z nejlepších rozhlasových her české historie slyšeli ještě Jaroslavu Adamovou a Karla Högera. – Ale zpět do 20. let, do doby Hrušínského hereckých začátků.

S Václavem Postráneckým -1981

S Václavem Postráneckým - 1981. Foto: Archivní a programové fondy Čro

V desetiletí největšího rozkvětu rozhlasové tvorby, zejména pak největších úspěchů české rozhlasové hry, tedy v průběhu 60. let, vzniklo také děsivě působivé monodrama, jehož autorem byl Milan Uhde. Hra se jmenovala Výběrčí. V titulní úloze výběrčího plynu a elektřiny vytvořil Hrušínský postavu, která jakoby v oné době nejlépe odpovídala jeho naturelu. Zlo a despotická tyranie zaznívala i z tlumených slov toho představitele zvůle, zástupce byrokratické a bezohledné mašinérie. Hra dodnes neztratila nic na své životnosti. Stejně jako Hrušínského výkon.

S mistrem zvuku Milošem Kotem-1993

Ve studiu s mistrem zvuku Milošem Kotem - 1993. Foto: Archivní a programové fondy ČRo

Rudolf Hrušínský vytvořil bezpočet filmových, ale také rozhlasových rolí. Jeho nejvlastnější doménou bylo však divadlo. Poslechněme si přehled všech angažmá, do kterých za svůj život vstoupil, stejně jako velmi stručný profil některých úloh.

R. Hrušínský přebírá cenu na Prix Bohemia 1988

R. Hrušínský přebírá cenu na Prix Bohemia 1988. Foto: Archivní a programové fondy ČRo

V poslední zvukové ukázce, která nám dnes připomene podmanivý hlas Rudolfa Hrušínského, si poslechneme hercovo ocenění práce dávných kočovných herců, jeho vyznání vůči každé práci, která má smysl.

Lubor Tokoš a Rudolf Hrušínský-1988

Lubor Tokoš a Rudolf Hrušínský - 1988. Foto: Archivní a programové fondy ČRo

Spustit audio