Lukáš Krpálek: Judo byl nejlepší omyl v mém životě

23. září 2018

Narodil se v Jihlavě a tam také začínal s judem. Zatímco ještě před pár lety znali jeho jméno asi jen příznivci tohoto sportu, po olympijských hrách v Riu, kde získal zlatou medaili, ho zná bez nadsázky celý svět. Do studia jsme pozvali judistu Lukáše Krpálka.

„Já myslím, že rodiče si se mnou a s bráchou hodně užili. Byli jsme hodně živé děti. Dostal jsem i dvojku s chování,“ zavzpomínal na své dětství olympijský vítěz. Hodně času jako dítě trávil také v lese, kde o prázdninách brigádničil, ale hlavně pilně trénoval judo. Začal ve svých šesti letech a vlastně omylem. Strýc chtěl totiž oba bratry přehlásit na karate a jednoduše se spletl. „Když jsme to zjistili, tak už jsme u toho chtěli zůstat. Líbilo se nám to a myslím, že tento omyl byl nejlepší omyl v mém životě.“

V pořadu Až na dřeň nebyla řeč jen o minulosti, ale také třeba o tom, jaký je Lukáš Krpálek táta. Krátce před natáčením pořadu se mu totiž narodila dcera. On chtěl být za každou cenu u porodu obou svých dětí, přičemž ten druhý pro něj vůbec nebyl jednoduchý. Měl vysoké horečky a na sál ho pustili jen za zvláštních opatření. „Když vidíte, jak se rodí život, je to něco nádherného. I slzu jsem uronil,“ vyprávěl nám usměvavý svalovec dojatě. Kromě vlastních dvou dětí má olympijský vítěz ještě jedno adoptované na dálku. Malému Felixovi z Nové Guiney je 11 a manželé Krpálkovi ho podporují už řadu let.

Do zápasu musí podle Lukáše Krpálka jít člověk plně koncentrovaný, jak se do hry dostanou emoce, je zle. I s tím má judista své zkušenosti. V soukromí se prý ale nepere. Všechno se totiž podle něj dá vyřešit jinak než rvačkou.

Proč se při své první cestě do Japonska živil ve fasfoodech, jak mu o pár let později „chutnala“ popularita a co chce dělat po skončení profesionální kariéry? I o tom byla v pořadu Až na dřeň řeč. Celý rozhovor si můžete poslechnout tady.

autoři: Kateřina Kubalová , jp
Spustit audio