Lucie Fuková: Sociálně vyloučené lokality se objevují i v místech, kde byste je vůbec nečekali

27. leden 2023

Lucie Fuková se ke konci minulého roku stala historicky první vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny v České republice. Se zřízením pozice počítala Strategie romské integrace do roku 2030. O co se Fuková chce zasadit a čemu by se ráda věnovala?

„Po pozici zmocněnce pro záležitosti romské menšiny volala především občanská společnost. Šlo i o jeden ze strategických cílů Strategie rovnosti, začleňování a participace Romů (Strategie 2021+).”

Čtěte také

„Tato pozice by měla sloužit ke komunikaci a koordinaci v rámci státní správy na národní úrovni spolupráce s jednotlivými resorty, kterých se dotýká integrace Romů, ale taktéž vlastně spolupráce skrz nástroje integrace v rámci regionů, neziskového sektoru či expertů.” 

Fuková dále prozradila, kde spatřuje dosavadní největší mezery v integraci Romů v ČR:

„Mým cílem je opravdu dobře si zmapovat existující nástroje, resorty pracující na jednotlivých problematikách a ty, které už v současnosti fungují. Musíme ale najít lepší formu komunikace, aplikovatelnost i do regionů, abychom viděli, kde konkrétně projekty pomáhají, jakou mají efektivitu. Víme moc dobře, že některé služby reagují dobře na různé situace - např. na dluhovou problematiku či sociální služby obecně. Občas ale vypadávají témata týkající se duševního zdraví, závislosti Romů a obecně dostupnost všech sociálních služeb. Existují velké organizace, které pracují na území obce, ale někteří Romové o jejich službách vůbec neví.”

Fuková s bude zajímat o naplňování cílů Strategie pro rovnost, začlenění a participaci Romů 2021-2030 v jednotlivých oblastech.

„V rámci výboru, který se bude stanovovat, se budeme zabývat nastavováním mechanismu, evaluace a monitoringu dat. My totiž potřebujeme data o tom, jak se různé strategické cíle v jednotlivých oblastech naplňují. Proto se opravdu zaměříme na participaci Romů, anticiganismus, vzdělávání, bydlení, zdraví, atd.”

Problematika integrace Romů ovlivňuje celou společnost

Podle Fukové se objevují problémy se sociálním vyloučením napříč republikou.

„Můžeme se bavit o regionech, kde je více chudinských čtvrtí a kde je sociálně ekonomická situace horší. Pokud ale řešíme integraci Romů, tak podle indexu sociálního vyloučení je zřejmé, že se sociálně vyloučené lokality objevují i v místech, kde byste to vůbec nečekali. Nelze proto vyloženě říct, že v některých částech republiky se neobjevují problémy s bydlením, diskriminací, nebo se ztíženým přístupem ke vzdělání či zdravotním službám.”

„Moje spolupráce s regionem bude samozřejmě skrze nástroje, které jsou dostupné. Máme krajské koordinátory na krajských úřadech, ti jsou naší prodlouženou rukou. Budeme se snažit spolupracovat s Agenturou pro sociální začleňování v součinnosti s institucemi, které momentálně máme k dispozici.”

Situace Romů má podle Fukové dopad na celou společnost.

„Řešení romské situace je jedno z témat, které může ovlivnit celou společnost. Tím, že pomáháme integraci a nastavujeme politiku, ovlivňujeme ekonomickou situaci v České republice. Zajišťujeme přísun finančních prostředků do státního rozpočtu.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio