Loučení s americkou armádou - 1945 a přijetí reemigrantů u prezidenta Beneše - 1946

25. listopad 2013

Generál Ernest Nason Harmon byl znám jako "Gravel Voice" - "chraplavý hlas“. Tak zněla přezdívka a my si jeho hlas budeme moci za okamžik poslechnout. Generál Harmon na konci roku 1945 vystřídal legendárního generála Pattona - ten velel třetí americké armádě, která na jaře západ Československa osvobodila.

O půl roku později mise Američanů v naší republice skončila a 25. listopadu 1945 proběhlo slavnostní loučení s americkou armádou.

V centru Plzně se toho dne konala vojenská přehlídka po ní byla udělována vojenská vyznamenání. Na závěr slavnosti promluvil generál Harmon.

Přesně o rok později 25. listopadu 1946 prožívá Československo další oficiální událost. Na Pražský hrad se sjíždějí reemigranti – lidé, kteří se na výzvu vlády vrátili ze zahraničí do poválečného Československa. Měli pomoci osídlit pohraničí, odkud byly odsunuty tři miliony Němců. Do prezidentských místností se tehdy dostali jen zástupci delegací z Anglie, Francie, Rakouska, Jugoslávie, Německa, Belgie, Holandska a z Volyně. Za všechny prezidenta Edvara Beneše oslovil Ing. Arnošt Bělohlávek.

autor: Bronislava Janečková
Spustit audio