Lososi v našich řekách

18. duben 2003

Dobré lososí úlovky na Labi měli naši rybáři ještě v letech 1928, 1932 a 1933. A úplně poslední losos byl na Labi uloven v roce 1948 u Lovosic. Byl však malý, nevážil ani půldruhého kila, zatímco v dobách největší lososí slávy mívali takoví čtyřletí jedinci hmotnost jedenáct až dvanáct kilogramů.

Losos obecný, v 19. století nazývaný u nás také losos labský - podle řeky, kterou k nám připlouval, býval královskou rybou českých řek. Jako pohádka nám zní zápis z 23. června 1507, kdy lovili v Nelahozevsi nedaleko Prahy rybáři v řece ryby. Zatáhli síť a v ní bylo tolik lososů, že když vyskakovali ze sítě a naráželi na sebe nad vodou, bylo to, jako kdyby někdo tloukl dvěma prkny o sebe. Byl to takový třeskot ve vodě, že rybáři s hrůzou pustili sítě a utekli z řeky. Toho roku byla v Praze hojnost lososů a libra stála tři stříbrné groše, někdy i dva nebo ještě méně. Páni nad tím ustanovili jednoho úředníka a platili mu jeden groš za lososa.

Lososi v našich řekách

Na některých řekách však lososi nebyli. Bez nich prý vždy byla Jizera, Cidlina a Tichá Orlice. Vyhýbali se však i Berounce, Sázavě a Lužnici. Říční romantika i lososí hemžení skončilo velkými přehradami, u nichž se zapomnělo na rybí přechody.

autor: Jiří Andreska
Spustit audio