Květinové dary po Vánocích

2. leden 2002

Častým, spíše symbolickým květinovým darem nebo ozdobou vánočních stolů a květinových dekorací bývají bramboříky, lilie, ale především pryšce nádherné - jako symbol vánoční pohody a radosti.

I když je každoročně dostatek nových květin v kořenáčích, bývá pěstitelčinou chloubou dosáhnout opakování květů zase v předvánočním období. Dá se toho dosáhnout poměrně snadno, ale musíte dodržet několik zásad.

Předně rostlina musí mít stálou teplotu okolo 15 stupňů Celsia, v létě tak o tři až pět stupňů více. Teď je v chladnějším prostředí nepřelévejte, ale ani nenechte uschnout. Koncem března ji silně seřízněte, během dubna potom potřebuje alespoň jednoměsíční klid, pak ale potřebuje bohatou a živnou zálivku až do konce léta. Začátkem září jí omezte zálivku, ale současně začněte omezovat přímý přístup světla: po dobu nejméně dvou měsíců musí mít plné zatemnění alespoň dvanáct hodin denně - jinak jí nezčervenají listeny a zůstane stále zelená. Podobně musíme co nejdéle pěstovat zelené listy na bramboříkách, hyacintech, narcisech, tulipánech a dalších rychlených cibulovinách nebo hlízovinách.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio