John Cale opět v Praze, tentokrát přijede pokřtít své čerstvé album

21. listopad 2003

Pro pražské koncerty Johna Calea by jejich pravidelný návštěvník těžko hledal mnoho společných bodů. Stejně jako není jednoduché dopředu odhadnout, jaký výraz budou mít jeho nové desky, nelze se jednoduše připravit ani na koncertní zážitek s touto undergroundovou legendou. Po poslechu aktuálního alba Hobo Sapiens si lze opravdu těžko představit, jak bude vypadat jeho vystoupení v pražském Paláci Akropolis v sobotu 22. 11.

Deska Hobo Sapiens by se mohla bez nadsázky řadit k tomu nejlepšímu, co dnešní šedesátník za třiatřicet let své sólové dráhy vydal, stejně tak k tomu nejzajímavějšímu, co ve sférách avantgardně laděné populární scény dnes vychází. Je dost vzácnou kombinací toho, co na Caleovi obdivujeme už léta, tedy nezaměnitelného suverénního výrazu a podobně výrazných textů, s těmi nejsoučasnějšími technologickými možnostmi. Ohromné množství samplů, ruchů, rytmických smyček, hlasových efektů i žánrových exkursů přesto nepůsobí nemístně a přeplácaně; jejich význam jde ruku v ruce s celkovou atmosférou. Složení mnohovrstevnatých ploch, které jsou pro nahrávku typické, je často zpětně jen velmi těžce rozluštitelné, nedá se přitom hovořit o formálním manýrismu, jejich vliv na příslušnou atmosféru písně je vždy odůvodnitelný.

John Cale

V otevřenosti technologickým možnostem doby připomíná aktuální deska Johna Calea několik let staré období Davida Bowieho, kterému dominovaly desky First Outside či Earthlink, společné prvky by se daly najít i na rok starém projektu Petera Gabriela - Up. Je z ní mimo jiné cítit i poměrně silná zkušenost se scénickou, zejména divadelní, hudbou (ta je nakonec klasická i pro oba jmenované kolegy), která je zvýrazněna ještě velmi vizuálními texty. Po svém se zde - jak textem, tak formou, Cale vyrovnal i s filmovou hudbou ze snímku Things to do in Denver when you're dead (resp. stejnojmennou titulní skladbou soundtracku od Warrena Zevona), ve dvou výrazem dost odlišných verzích písně Things.

Na koncert do pražského Paláce Akropolis, který je součástí turné k čerstvé desce, by měl John Cale dorazit s kapelou, tudíž lze očekávat hlasitěji pojatou šou. Ti, kdo viděli Caleův sólový koncert s piánem a kytarou před dvěma lety v Arše, i ti, kdo tamtéž mohli zažít akusticky laděné John Cale Trio, budou patrně zaskočeni zcela novou zkušeností. Nejpodobnější by očekávaný koncert mohl být tomu z roku 1997, kdy se v Praze ukázal (mimochodem oblečený v bermudách a s kšiltovkou na hlavě) s plně elektrifikovanou kapelou naposledy. V každém případě už teď lze očekávání z koncertu nastavit poměrně vysokou laťku.

Více ke koncertu na stránkách pořádající agentury.

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu