Pražský podzim a Šostakovič

20. červen 2006

Páteř 16. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražský podzim (12. 9. - 1. 10. 2006) tvoří dílo Dmitrije Šostakoviče; právě v průběhu přehlídky - 25. září - si totiž hudební svět připomene sté výročí narození tohoto velkého skladatele.

Festival uctí zmíněný den reprezentativním programem: scénickou hudbou k divadelní hře Hamlet a 10. symfonií v podání Beethovenova orchestru z Bonnu pod vedením Romana Kofmana. Koncert vysílá v přímém přenosu stanice ČRo 3 - Vltava. Hudbu k Shakespearově tragédii Hamlet komponoval Šostakovič v roce 1932 pro Vachtangovovo divadlo, kde hru v avantgardním a zároveň politicky velmi odvážném pojetí režíroval N. Akimov. Desátou symfonii vytvořil skladatel v létě roku 1953, v době, kdy se po smrti Stalina očekávalo, že i poměry na kulturní frontě doznají významných změn. Publikum přijalo premiéru díla s velkým nadšením, v odborném tisku se však o něm diskutovalo i z ostře "ideových" pozic.

Beethovenův orchestr, který příští rok oslaví sté výročí vzniku, patří k nejkvalitnějším německým hudebním tělesům. Významně se uplatňuje nejenom v rámci Beethovenova festivalu, jenž se v Bonnu koná od roku 1927, pravidelnými symfonickými koncerty v Beethovenhalle tvoří základ hudebního života ve městě. Šéfdirigent Kofman se narodil v Kyjevě v roce 1936 a hudební dráhu nastoupil jako houslista. Od počátku sedmdesátých let se věnuje pouze dirigentské dráze. Byl uměleckým ředitelem a dirigentem Kyjevského komorního orchestru, hostujícím dirigentem Varšavské státní opery, záhy jej začali zvát k hostování u významných orchestrů světa; dosud řídil přes šedesát těles v Evropě, Americe, Asii i Africe a spolupracoval se světovými sólisty. Od sezony 2003-2004 je Kofman hudebním ředitelem Beethovenova orchestru v Bonnu. Jeho prvním významným projektem se stalo provedení všech Šostakovičových symfonií.

Také další večery programu Pražského podzimu jsou věnovány Šostakovičovu dílu. Například BBC Philharmonic uvede 13. září pod vedením svého šéfdirigenta Gianandrea Nosedy hudbu k filmu Střeček a 6. symfonii (posluchači Českého rozhlasu uslyší tento koncert ze záznamu), Česká filharmonie představí 14. září suitu z baletu Šroub. "Všechny fotografie s nedokouřenými nedopalky cigaret, jeho leningradský pobyt za války, jeho setkání s českými skladateli a interprety nikterak nevyváží sílu jeho obsáhlé a nelehko uchopitelné tvorby. Od monumentálních symfonií, mezi nimiž šestou, desátou a sedmou provedeme, se dostáváme k nádherným vokálně-symfonickým dílům, například Píseň o lesích nebo písně na témata Michelangela Buonarrotiho, i k hudbě k filmům, operetám a baletům, v níž vnímáme nezměrný autorův smysl pro humor a hudební grotesku," komentuje Šotakovičovu tvorbu ředitel festivalu Pavel Špiroch.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu