Letní filmová škola: od Kadára po Island

23. červenec 2010

Dnes se v Uherském Hradišti otevírají brány 36. ročníku u nás už celkem populárního filmového projektu - Letní filmové školy. Ta odborné i laické veřejnosti každoročně přináší novinky i archivní perly různých žánrů, témat i kvality, možnost setkat se se zajímavými hosty i řadu doprovodných akcí. Festival potrvá až do 1. srpna.

Prapočátky akce sahají až k roku 1964, kdy se ještě pod názvem Seminář filmových klubů konala v Čimelicích. Postupně se přehlídka přesouvala i do jiných měst, až se roku 1992 natrvalo – s jednou výjimkou – usadila v Uherském Hradišti. Jako Letní filmová škola (LFŠ) se označuje od roku 1975, kdy se také oficiálně konal její první ročník. Zprvu byl tento filmový svátek určen především členům filmových klubů, ale potřeba reorganizovat a hlavně udržet činnost LFŠ přiměla organizátory ji v roce 1993 otevřít i širší veřejnosti.

Od té doby se počet jejích návštěvníků nepohybuje v rámci stovek, ale tisíců, a to zejména z řad mladých lidí. Tento fakt vychází zejména z porevolučního směřování festivalu. „Po roce 1989, ale zejména po roce 1993 se poměry uvolnily a organizace se začala zaměřovat na zájemce o artový film, dějiny kinematografie. Obecně mezi zájemce o kulturu patří největší procento mladým lidem do 30 let, a u filmu je tento fakt patrný ještě výrazněji,“ říká umělecký ředitel LFŠ Pavel Bednařík.

LFŠ v novém

Zejména v posledních letech, kdy se jeho dramaturgie ujal nový tým, nabyl festival na jisté strukturovanosti, ale zároveň si zachoval relativně široké tematické i žánrové rozkročení. Novinkou letošního ročníku je šest programových sekcí, které budou každý rok naplňovány novým obsahem. Kupříkladu v rámci tematického cyklu Focus se budou moci návštěvníci těšit na ochutnávku toho, co se kdy zrodilo v islandské kinematografii – ať už z hlediska osobností, a nebo filmů. Sekce Spektrum zase, kromě jiného, nabídne ukázky latinskoamerické filmové produkce zejména z posledních dvou desetiletí. Chybět tak nebudou ani kultovní snímky jako Amores perros, Mexická jízda a další. Velkým lákadlem pro mnohé však může být také série filmů věnovaných různým podobám fotbalového šílenství, nazvaný Fotbalová horečka. Představí filmy jako Pohár, Fotbalová horečka, Proč?, Hooligans a jiné.

Další „vzdělávací“ sekce LFŠ, Inventura, letos přinese netradiční (a prostřednictvím některých snímků i úplně první) pohled na německého tvůrce Rainera Wernera Fassbindera. Představení té známější části jeho tvorby je naplánováno až na příští rok. Mimo něj se ale sekce Inventura bude věnovat také například francouzské grotesce a jednomu z jejích známějších zástupců – Jacquesi Tatimu a v rámci své Filmové čítanky zase nabídne zajímavý pohled na film noir, svébytný a nepřehlédnutelný žánr světové kinematografie kralující zejména v první polovině 20. století.

Vzpomínka na Kadára

Tradiční místo má na LFŠ také sekce slovenského, resp. středoevropského filmu, nazvaná Visegradský horizont. Spolupráce zejména se slovenskými tvůrci je podle Pavla Bednaříka „přirozená a dlouholetá“, neboť vychází z historických kořenů festivalu, sahajících daleko před rozdělení Československa. „V mnoha ohledech jsou také Slováci dál než my, zejména co se týká péče o národní filmové klenoty (jak ukazují DVD, monografické publikace, digitalizace klasických snímků atd.), máme se tedy od nich co učit,“ podotýká Bednařík. Visegradský horizont budou tvořit jak tematické sekce (letos se budou zabývat především normalizací a tvorbou devadesátých let), tak i filmové retrospektivy a cykly věnované osobnostem středoevropské tvorby. Blíže představí legendu slovenského filmu Jána Kadára a také současné, více či méně známé režiséry, jako je Béla Tarr, Ivan Fíla, Mariusz Wilczyński a Robert Gliński. Ti se, stejně jako řada dalších tvůrců audiovizuálních děl, na festival dostaví osobně.

Posledními dvěma sekcemi jsou AČFK uvádí (AČFK je pořadatelem LFŠ a zároveň předním distributorem klasických a artových filmů) a Zvláštní uvedení, určená pro speciální typy projekcí.

Filmová škola nejen o filmech

Letní filmová škola je největším nesoutěžním festivalem u nás, projekce budou probíhat celkem na devíti místech, z toho ve dvou kinech pod otevřeným nebem. Letos poprvé poslouží jako sál také místní sportovní hala. K vidění bude celkem na 250 celovečerních a 200 krátkometrážních filmů a kromě filmových projekcí budou pro návštěvníky přichystány také nejrůznější hudební koncerty, výstavy (například unikátní expozice nazvaná UÁÁÁ: Československý filmový plakát 1959 – 1989), přednášky, divadla, workshopy a mnoho dalšího. Vstupenky budou k dostání i na místě, ovšem jak upozorňuje Pavel Bednařík, je lépe si akreditaci zařídit s předstihem.

36. Letní filmová škola Uherské Hradiště
23. července – 1. srpna 2010
Uherské Hradiště
Pořadatel: Asociace českých filmových klubů
Web: http://www.lfs.cz/

autor: Lucie Černá
Spustit audio