Normal

30. duben 2009

Příběh sériového vraha Jako dějová kostra filmu Normal posloužil reálný příběh düsseldorfského vraha Petera Kürtena (ve filmu Kurtena), jenž v první třetině 20. století připravil o život řadu lidí. Motiv měl stejně hrůzný jako prostý: uspokojení ze zabíjení. Těžištěm filmu Julia Ševčíka je příprava soudního procesu, zejména dialogy obhájce Wehnera s Kurtenem. Zároveň se děj s detaily, místy až naturalistickými, vrací k bestiálním činům pachatele. UVNITŘ TRAILER!

Mladý právník bere svůj úkol zodpovědně, chce dosáhnout verdiktu o duševní chorobě a zachovat Kurtenův život. Vrah se však vzpouzí, o svých zločinech mluví spíš chvástavě, maličko obdobně jako kanibal Lecter v rozhovorech s mladou vyšetřovatelkou v kultovním Mlčení jehňátek. Jenže zde se dlouhé, místy únavné dialogy stáčejí k obecnějším tématům. Vrah Kurten je totiž v podstatě "lidový" filozof, obhájce zas mladík plný iluzí o spravedlnosti a spořádaném životě. Z jejich střetávání pak vyplývají otázky: Jsou pachatelé narušení od narození, nebo se zločinci stávají? Jakou roli tu hraje společnost? Má smysl trestat jednotlivce, když existují (a hlavně přijdou!) mnohem horší zločiny kolektivní? Jistě závažná tázání, znevěrohodňují je však papírem šustící dialogy, a hlavně - film nenabízí nic dalšího, co by zaujalo. Zatímco Mlčení jehňátek udržuje diváka do poslední chvíle v napětí, neboť dialogy jsou tu prostředkem k odhalení pachatele dalšího zločinu, zde je vrah znám a líčení jeho činů budí spíš ošklivost. Těžko lze také přijmout i pochybnou dějinnou souvislost - že brzy po Kurtenově procesu se v Německu chopí moci nacisté a rozpoutají peklo, proti němuž jsou činy jednoho sériového vraha téměř zanedbatelné.

0:00
/
0:00

Rovněž herci to mají těžké. Milanu Kňažkovi jako Kurtenovi ani Pavlu Gajdošovi v roli obhájce nedal scénář dobrou hereckou příležitost. Platí to i pro Dagmar Havlovou, která má být jako Kurtenova manželka "tajemně nepřístupná", je tedy sošná a strnulá. Nicméně alespoň výtvarná kvalita filmu zaujme. Výtečná kamera Antonia Riestry dokázala vytvořit působivou atmosféru šerosvitu pochmurného města.

Normal

Normal je jistě ambiciózní film, chybí mu však silné zpracování příběhu a škodí žánrová rozkolísanost: Je to thriller? Psychologická studie vztahu zločince a obhájce? Společenské drama? Od každého trochu, a nic pořádně...

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Normal thriller, ČR, 2009, 93 min.

Scénář a režie: Julius Ševčík, kamera: Antonio Riestra, hudba: Jan P. Muchow, Goran Trajkoski

Hrají: Milan Kňažko, Pavel Gajdoš, Dagmar Veškrnová - Havlová, Zuzana Kajnarová, Miroslav Táborský, Jan Vlasák, Meto Jovanovski

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu