Ježíš je normální!

4. březen 2009

Úskalí "normálních" i klikatých cest k víře Dokument Ježíš je normální! startuje v kinech s několika bonusy: autorka Tereza Nvotová (dcera umělecké dvojice Juraj Nvota - Anna Šišková) je dvacetiletá studentka FAMU, nedávno jsme ji mohli vidět v jedné z hlavních rolí filmu Malé oslavy. K filmu ji inspiroval náhodný zážitek na pražské ulici, kde skupina příslušníků společenství Hnutí víry pravidelně získává stoupence - údernými výzvami a hesly, vemlouvavým kázáním, písněmi s kytarou. Tereza si vzpomněla na vlastní dětství, kdy v Bratislavě chodila do Školy budoucnosti provozované obdobným křesťanským společenstvím. Učili tam angličtinu, ale zároveň vedli k víře... UVNITŘ TRAILER!

Autorka natáčela pouliční kazatele, navštívila pražské Triumfální centrum víry, byla přítomna na extatické sešlosti věřících i na duchovní masáži dětí v jakési večerní školičce. A také se zúčastnila schůzky někdejších bratislavských spolužáků s učitelem. Natočený materiál poskládala do pestré mozaiky, v níž se střídají záběry z ulice, sugestivní vystoupení moderátorů na shromáždění křesťanského centra, jejich "zázraky tady a teď", osobní výpovědi jednotlivců, doklady o alarmujícím zacházení s dětmi i diskuse dnes už dospělých žáků Školy budoucnosti s učitelem o metodách výchovy a míře manipulace s dětskými dušemi.

Prostřihy a montáže jsou nenápadné, neakcentují ani neodsuzují; skutečnost je sama o sobě dost výmluvná. Určitý, byť také zvlášť nezdůrazňovaný kontrapunkt tvoří zamyšlení mladých lidí nad tím, jaké stopy v nich zanechalo dětství v bratislavské škole, co byla podle nich legitimní přesvědčování, získávání pro víru a co už manipulace. Učitel, který o tom všem - i o sobě - vstřícně vypovídá, dodává rozhovorům zvláštní dimenzi. V jeho sděleních jsou totiž zřetelné limity, jež nepřekročil ani tehdy, když mladé lidi vedl.

Ježíš je normální!

Snímek nevnucuje názor, neformuluje definitivní odpovědi, pouze klade otázky. I tím je sympatický; neboť v složitém předivu cest k víře není jednoznačných pravd. Byť moderní metody manipulace mohou být pro křehkou mladou duši nebezpečné, a je tedy dobré být ve styku s charismatickými agitátory ostražitý. Ale takové, či možná zcela jiné závěry si divák musí odvodit sám, Tereza Nvotová pro ně pouze poskytuje slušný základ.

Ježíš je normální!

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Ježíš je normální dokument, ČR, 2009, 66 min.

Námět, scénář, režie: Tereza Nvotová, producent: Pepe Rafaj, Jacket Bros., režijní supervize: Misha Votruba, dramaturgie: Misha Votruba, Jan Gogola ml., kamera: David Cysař, střih: Jakub Voves, zvuk: Ivan Horák, Jan Paul, Ludvík Bohadlo, hudba: Tóno Popovič

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu