Asterix a Olympijské hry

1. únor 2008

Julius Caesar na vrcholu svých vojevůdcovských schopností ovládnul celou Galii. Přesněji řečeno, skoro celou - až na jednu malou vesničku na pobřeží. Vesničku, kde žijí dva nerozluční přátelé Asterix s Obelixem, které tentokrát čeká nelítostné zápolení v řecké Olympii. UVNITŘ TRAILERY!

Mladý a romanticky založený Gal Lovestorix je zmítán láskou k překrásné řecké princezně Irině. Jejich milostná korespondence strhala objemnými svitky křídla již desítek poštovních holubů a Irinina náklonnost k mladému Galovi vzrůstá s každou strofou, jíž popisuje svůj cit. Irinin otec, řecký vladař, však jejich lásce nepřeje, Řecko je ovládané Římany a protřelý politik by rád zaslíbil svou dceru synovi Julia Caesara Brutovi. Brutus je vráskou na čele svého Caesara, komickou figurkou, jež vrhá stín na vážnost otcova majestátu. Výšin Brutovy samolibosti dosahuje snad jen jeho přebujelé sebevědomí - zpovykaného synka všemocného otce, kterému odmalička všechno prošlo.

Příběh se rozjede ve chvíli, kdy Lovestorix po vyčerpávající cestě dorazí do Řecka za svou milovanou, setká se tam s Brutem a krásná Irina, aby předešla krveprolití, slavnostně vyhlásí, že se vdá jen za vítěze Olympijských her. Lovestorix má před sebou těžký úkol, zvítězit ve hrách a vyzrát nad Caesarovým intrikářským synkem. S pomocí přátel Asterixe, Obelixe a druida Panoramixe by to nemělo být zas tak obtížné.

Asterix a Olympijské hry

Hrané filmové adaptace komiksových postaviček René Goscinnyho a Alberta Underza obletěly úspěšně filmový svět, vydělaly miliony dolarů a po Asterixovi a misi Kleopatra bylo jasné, že na sebe další dobrodružství galské dvojice nenechají dlouho čekat. Jedinou otázkou bylo, kterého komiksového sešitu se tvůrci filmu chopí. Los padl na "Asterixe a Olympijské hry", o kterém režisérský tým Forestier - Langmann prohlásil, že se svým jednoduchým a vypointovaným dějem spolu s jeho vizuální atraktivitou výborně hodí k filmovému zpracování. Toto konstatování však bohužel zůstává jednou z mála věcí, která se režijnímu týmu povedla.

Asterix a Olympijské hry

Abych jim tedy nekřivdil: jednotlivé akční scény rozhodně nepostrádají spád a obrazová komika autorům také nedělá problém, ale s komikou situační už je to horší. Film trochu postrádá celistvost, tajemství, tah na bránu, působí jako sada vtipných či méně vtipných historek, více či méně zdařile zapojených do jednoho celku. Pokud bych měl na základě nového Asterixe hodnotit přísloví: "Víc hlav víc ví," označil bych ho za do nebe volající blábol, neboť pokud se dá práci režisérského dua leccos vytknout, scénář je až nepochopitelnou splácaninou, na níž se podíleli hned 4 scenáristé, jimž se podařilo zpackat již napsaný a fungující příběh jen kvůli snaze o originalitu a aktuálnost. Význam a podíl na ději se u titulních postaviček smrsknul na zanedbatelné minimum, což je na jednu stranu možná dobře, protože Clovis Cornillac (Asterix) zdaleka nedosahuje hereckých a komických kvalit Christiana Claviera, jeho mimické techniky se omezují na křivení rtů a chmuření nalepeného hustého obočí. Zdaleka největší prostor na plátně byl svěřen postavě Caesarova syna Bruta. Scény s ním přímo reprezentují humor vzájemného kopání do zadku, o jemném francouzském vtipu, nadsázce nebo promyšlených narážkách z komiksu si můžete nechat zdát.

Asterix a Olympijské hry

Divák měl být od samotného začátku ohromen hlavně výpravou, celebritami na plátně, kterým byly svěřeny vedlejší a epizodní roličky, a pak samozřejmě digitálními efekty. Nutno říci, že výprava je skutečně grandiózní a rozhodně se na ní nešetřilo, o to víc zamrzí, když výsledný dojem zkazí neslaný nemastný příběh a nevalný humor. Jedinou celebritou ve filmu, o níž stojí za to mluvit, je Alain Delon, který si zahrál Caesara.

Asterix a Olympijské hry

Po povedené dvojce Asterix a mise Kleopatra funguje Asterix a Olympijské hry jako studená sprcha. Americký trend, že se kdejaká hvězda společenského života blýskne před kamerou, se bohužel pomalu dostává i do Evropy. Mnohé by se dalo odpustit, ale degradace komiky původního příběhu je skoro zločin. Rádoby vtipné odkazy na současné dopingové skandály a srovnávání římské říše s Evropskou unií vyznívají křečovitě a titulní postavou by měl být spíše Caesarův syn Brutus, který je před kamerou vidět zdaleka nejvíce.
Máte-li rádi Asterixe, nekažte si svůj obrázek o něm zhlédnutím tohoto snímku. Navíc bych rád popřál Alainu Delonovi brzkou nabídku filmové role, která by mu umožnila důstojnější odchod z filmového plátna.

Asterix a Olympijské hry

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), SPI

Asterix a Olympijské hry (Astérix aux jeux olympiques) rodinný / komedie / fantasy / dobrodružný, Francie, 2008

Režie: Frédéric Forestier, Thomas Langmann, scénář: Alexandre Charlot, Olivier Dazan, Franc Magnier, Thomas Langmann, podle komiksu René Goscinnyho a Alberta Uderzoa, produkce: Jérôme Seydoux Jeremy Burdek, Nadia Khamlichi, Thomas Langmann, kamera: Thrierry Arbogast, hudba: Frédéric Talgorn, střih: Vincent Tabaillon

Hrají: Clovis Cornillac (Astérix), Gérard Depardieu (Obélix), Alain Delon (Julius Caesar), Benoît Poelvoorde (Brutus), Stéphane Rousseau (Lovestorix), Vanessa Hessler (princezna Irina), Franck Dubosc (Trubadix), Adriana Sklenaříková - Karembeu, Michael Schumacher, Zinédine Zidane

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu