Kukačka obecná

10. září 2001
Vědecké zařazení Kukačky

O kukačce je známo, že nežije s jedním samečkem v trvalejším páru, ale že navazuje během jara jen kratičké známosti s několika samečky. Asi je to proto, že na nějaké delší námluvy a vztahy nemá dost času. Ona totiž musí hodiny a hodiny vysedávat, číhat, špehovat drobné ptáky, aby do jejich hnízda mohla později vložit své vajíčko.

Když přijde její čas ke snášení vajíček, ozve se zvláštním hlasem, kukání zcela nepodobným. Je to takové bublání, na které okamžitě reagují samci kukaček z nejširšího okolí, sletí se k samici a pak se rozpoutá nesmírně zajímavý děj. Samci kukají o překot, do toho se ozývá zvláštní chechtot těch samců a pochopitelně i to bublání samice.

Hlasu samice vysílaného z magnetofonu se dá s úspěchem použít k přilákání samců a jejich odchytu za účelem kroužkování. Účastnil jsem se takového odchytu a je to skutečně vzrušující podívaná. Samci naletují do místa, odkud se hlas samice ozývá, a přitom se mohou chytit do předem nastražené sítě. Říkám mohou, ne každý samec se chytí, protože i přes značnou vášeň nejsou slepí. Naopak jsou značně obezřetní, a tak odchyt ne vždycky skončí úspěšně.

Základní údaje

Kukačka obecná (Cuculus canorus). Velikosti štíhlé hrdličky. Některé kukačky jsou zbarveny šedě, jiné rezavohnědě. Za letu je nápadný dlouhý ocas, malá štíhlá hlava a úzká zašpičatělá křídla. Vyskytuje se v lesích a hájích, zalétá však také do jiných prostředí. Potrava je výhradně živočišná, požírá i chlupaté housenky. Samice podkládá vajíčka do hnízd drobných pěvců (nejčastěji červenky obecné, dále rehlka zahradního, konipasa bílého, ťuhýka obecného a mnoha dalších). Ze zimovišť v rovníkové a jižní Africe přilétá v dubnu. Odlet starých kukaček začíná na začátku srpna, mladí ptáci odlétají až v září.

Poslechněte si, jak o kukačce mluví jihočeský rozhlasák a zapálený ornitolog Ludvík Mühlstein v legendárním seriálu Volání jara:

Jak vznikaly nahrávky

Zvukový záznam hlasu samce, volajícího v dlouhé ustálené řadě kukání, je velmi jednoduchý. Velkým problémem je však pořídit nahrávku anomálních zvuků obsahujících různé formy koktání. Nezbývá než trpělivě nahrávat z úkrytu na vhodném místě. Nalezení takového místa může trvat i dlouhé hodiny a nemusí se každým rokem povést. Z dlouhého záznamu pak můžeme vybrat jen několik sekund požadovaného signálu. Když z vybraných zvuků sestavíme souvislý zvukový záznam, jsme někdy i jako autoři nahrávky překvapeni neobvyklými hlasy kukaček. Do řady kukání zařazují kukačky jen zblízka slyšitelné zvuky podobné divokému chechtání. Mezi náhodně nahrané zvuky patří jistě i hlas samice. Je to krátká řada zpočátku vyrážených stoupajících a hned klesajících tónů, znějících jako „bibibibibi“.

autor: Pavel Pelz