Krása bonsají

2. leden 2004

Občas se přihodí, že dostaneme nějakou bonsaj nebo nás osloví její půvab na výstavě, zakoupíme si ji a už se v tom vezeme. Nedá nám to, časem přikoupíme další a máme koníček na celý život.

V další fázi nastudujeme spoustu odborné literatury, vypravíme se do přírody, najdeme si vhodnou dřevinu, které vtiskneme svoji představu o tom, jak by měla vypadat. Pak už jen vymýšlíme a vytváříme vlastní svět rostlin.

K tvarování se hodí zakrslé dřeviny rostoucí velmi často na skalnatých a suchých místech, pokud možno se silnějším pokrouceným kmenem a nepříliš bohatou korunou. Vyhýbáme se chráněným oblastem. Zaměříme se jen na takové rostliny, které by v běžném lese neměly zvláštní smysl.

Krása bonsají

Vhodný je planě rostoucí stromek, kterému ještě před vykopáním zkrátíme kořeny a počkáme, až si vytvoří malé kořínky. Poté ho vyjmeme a přemístíme zhruba na rok do chladnější části venkovní zahrady, aby se aklimatizoval. Teprve když začne růst, seřízneme přiměřeným způsobem část nadzemních větví. Do květináče ho přemístíme příští rok na jaře. Současně s přesazením rostlině zkrátíme i kořeny, aby se vešla do malého květináče. Jestliže se miniatura po tomto poměrně razantním zákroku ujme, máme za sebou polovinu pěstitelského úspěchu.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio