Kosatky - po domácí hádce přijde usmiřování

13. září 2006

I v rodinách kosatek to občas zaskřípe a "máma" pak ukáže "tátovi", zač je toho loket. Několikaminutovou "domácí hádku", jež na sebe bere podobu zběsilé honičky, vystřídá asi deset minut, kdy se oba partneři uchýlí do straní, aby předchozí spor "vydýchali".

Pak následuje usmiřování, při kterém samec a samice plavou zcela synchronizovaně v těsné blízkosti a dokazují si, že už se na sebe nezlobí.

Někdy se říká, že na rodinných rozepřích je nejkrásnější následné usmiřování. Platí to i pro rodiny velryb kosatek dravých. Domácnosti těchto impozantních tvorů jsou většinou velmi poklidné a spory jsou v nich velkou vzácností. Americký zoolog Michael Noonan z Canisius College v Buffalu se prokousal bezmála 3.000 hodin videozáznamů z rodinného života kosatek chovaných v akvaparku MarineLand v kanadském Niagara Falls. Odhalil přitom celkem jednadvacet sporů mezi kosatkami. Mnohé byly poměrně komplikované a účastnilo se jich hned několik zvířat. Noonana zaujalo osm sporů vedených rodiči mláďat. Střetli se v nich jacísi kosatčí manželé.

Spory mezi kosatčími partnery měly vždycky stejný průběh. Při vlastním sporu manželka prohání manžela a ten před ní ze všech sil prchal. "Otec na útěku" se dokonce pokouší o zvláštní druh úhybných manévrů, které kosatky běžně neprovádějí. Tyto projevy "domácího násilí" trvají až několik minut. Pak se kosatky od sebe vzdálí a drží se jedna od druhé "na dištanc". Jako kdyby potřebovaly vychladnout po předchozím rozčilení. To jim zabere asi deset minut.

Logo

Noonan očekával, že si "vychladlé" kosatky půjdou po svých a budou se opět věnovat běžným činnostem. To se ale v kytovcích pořádně spletl. Kosatky, které se už s rozmíškou s partnerem vyrovnaly, se vrátily k sobě a nejméně deset minut plavaly těsně vedle sebe. Jedna kopírovala do posledních detailů pohyb druhé a demonstrovaly si tak navzájem svou náklonnost.

Noonan představil výsledky svých pozorování na nedávném kongresu pořádaném vědeckou společností Animal Behavior Society. V závěru svého referátu přiznal, že nemůže předložit zcela jednoznačný důkaz o tom, že se kosatky po sporu usmiřují, ale vše nasvědčuje tomu, že jsme se stali svědky uzavírání "mírového paktu" mezi zvířecími partnery.

Zoolog James Ha z University of Washington v americkém Seattlu sleduje kosatky už dlouhou dobu na otevřeném oceánu a tvrdí, že nikdy nepozoroval "domácí hádky" mezi volně žijícími velrybími partnery. Usmiřování v podobě "synchronizovaného plavání" ale viděl mnohokrát - po překonání sporů uvnitř větších skupin kosatek.

"Kosatky chované v zajetí využívají tento typ chování v nově nastalé situaci," řekl James Ha v rozhovoru pro server ScienceNOW.

Podle amerického zoologa nám Noonanovo pozorování nabízí nečekaný pohled na situaci, kdy mechanismy určené původně pro regulaci vztahů v širším zvířecím společenstvu najdou uplatnění v "partnerských vztazích". James Ha předpokládá, že podobně se vyvíjelo i chování, kterým regulují své vzájemné partnerské vztahy lidé.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

Spustit audio

Více z pořadu