Koření na našich zahrádkách

23. květen 2005

Koření jsou většinou tropického původu. Například pepřovník je liána, která roste v Indii, v pravém tropickém klimatu, skořicovník se dovážel jednak z jižní Číny a trochu lepší druh z Cejlonu. Dnes asi málokdo ví, kde jsou Ostrovy koření. Jsou součástí Indonésie a dlouho měly monopol na pěstování hřebíčku, což je vlastně poupě vysokého stromu hřebíčkovce, a muškátového květu a muškátového oříšku, které zase pocházejí z jiného stromu - muškátovníku.

Dále je to skupina rostlin z čeledi zázvorovitých. To jsou velice statné byliny, se statnými oddenky. Zázvor v celých kusech budou lidé pravděpodobně znát, v obchodech se nyní již vyskytuje. Pokud jde o další rostlinu - kurkumovník -, je méně známé, že tvoří základní a nepostradatelnou součást koření kari a používá se tedy výlučně mletý. Kardámovník znají specialisté, kteří mají rádi sladká jídla, sladké pudinky, perníčky, vánoční pečivo. Nové koření jsou usušené bobule pimentovníku, který je původem z Jamajky. Asi jediná orchidea, která poskytuje hospodářsky využitelnou část, je vanilkovník. Roste a plodí pouze v Mexiku.

Některá z těchto koření si můžeme zkusit vypěstovat sami, nejlépe v bytě. Bohužel vzhledem k pěstování ve stísněných nádobách se velké úrody nedočkáme, nicméně na zahrádkách můžeme sklízet zase něco jiného - a to naše domácí koření: kmín, majoránku, papriku - bez nich by česká kuchyně asi ani nemohla existovat.

Majoránka

Kmín pravděpodobně doma pěstovat nebudeme, je to sice naše rostlina, roste v chudých podhorských a nehnojených půdách, a je zajímavé, že třeba poddaní na Valašsku měli za úkol hledat a sbírat kmín a odvádět ho šlechtě. Nicméně kmín nemá aromatické listy. Něco jiného je majoránka, ta když se čerstvá použije do jídla, je rozhodně daleko voňavější. Je to bylina jednoletá, nízká - kolem 20 cm - a vyžaduje dobré předpěstování. Vysévat ji musíme už v březnu. Podobná situace je u bazalky. Ta se stala velice módní, existuje mnoho různých typů, existují formy, které mají fialové zabarvení. Saturejku zahradní asi předpěstovávat nebudeme, a to z toho důvodu, že v domácích poměrech budou rostliny příliš vytažené a těžko by se potom přesazovaly.

autor: Jiří Žlebčík
Spustit audio