Lež už zase vítězí

29. červenec 2005

V pátek odpoledne, kdy píši tyto řádky, to vypadá, že opět jednou zvítězila v našem právním státě lež. Policii se, jak se zdá, podařilo zabránit zahájení svépomocnému festivalu nekomerční zábavy zvanému CzechTek. Ale jak? Pořadatelé akce (tento výraz používám jenom pro lepší orientaci mezi tím kdo hraje roli "četníků" a kdo "lupičů"), tedy oni "lupiči" udělali, jako již v minulých letech, všechno proto, aby akce mohla proběhnout legálně. Policie řekla, že zasáhne jen, bude-li porušen zákon.

Tak tedy:
Pozemek byl, dle zástupců technařské komunity, řádně pronajat, místo bylo vybráno s ohledem na očekávanou hlučnost daleko od lidských obydlí, hygienická opatření byla zabezpečena, voda dovezena.
Reakce státu, zastoupeného těžkooděnci, byla zcela přiměřená poměrům v téhle zemi.

Zahájení akce zabránila policie na základě svého vlastního a lživého tvrzení, že má k dispozici písemné prohlášení majitele pozemku o tom, že smlouvu s pořadateli akce vypověděl.

Je to - podle mého - příklad absolutní policejní zvůle. Jen proto, že si asi potřebují bezpečnostní složky nějak vylepšit popatlanou reputaci, kterou jinak nabírají v boji s organizovaným zločinem a další kriminální činností, se nyní neštítí použít všechny možné prostředky, aby zaznamenaly alespoň nějaký ten bodík.

A co se zatím povedlo? Podařilo se, pomocí špičkové policejní techniky, zabránit tisícům bezbranných a na poklidnou zábavu kdesi v ústraní připravených lidí, aby se jednou za rok pobavili po svém.

Akce typu CzechTek jsou organizovány tak, aby se co nejvíce nepodobaly jiným, komerčně provozovaným akcím podobného ražení. K tomu, aby se veselice technařů mohla uskutečnit, pracují její účastníci na svých - jak to nazvat - stáncích, atrakcích, pódiích, a podobně, celý rok. CzechTek by měl být výstavní skříní svobodné zábavy. Loni v Boněnově na Tachovsku jí několik dnů byl. Námitky, které se ozývají proti tomuto festivalu, jsou trapně postbolševicky monotónní. Jde v těch výhradách především o to, nějak mediálně poškodit obraz účastníků - z pohledu státních údů se akce účastní špinavé a smradlavé osoby, pokud možno ještě navíc dlouhovlasé, zfetované a nestarající se o své vlastní pejsky. Trapně si dovoluji upozornit na nápadnou podobnost takto (z pohledu státních orgánů) vykreslovaných asociálů s někdejšími "nepřáteli režimu". Přitom, nějakých šestnáct let po pádu komunistického režimu, by snad už mohlo být obsahem policejní paranoie něco jiného, než jen pouhý vzhled případných účastníků zábavy. Ale co by to asi mělo být? Že se někdo chce pár dní bavit? Za takový úmysl je těžké někomu namlátit, ale v Česku se to daří. Myšlenková policie už rozhání i nezahájené veselice.

Celou policejní akci, na jejíž publicitě parazituje i premiér siláckými výzvami ministru vnitra, aby bylo použito rázných prostředků, je těžké pochopit. Podobá se, vzhledem k časové posloupnosti úkonů, vystoupení ostříleného hospodského rváče, který si ve skupině náhodných a neduživých návštěvníků pohostinství vybere toho nejslabšího a obviní ho z toho, že se na něj křivě podíval. Když neduživec odpoví, že se nepodíval, neb je slepý, nevadí - stejně dostane od provokatéra přes hubu.

Na dálnici k Rozvadovu se v pátek odehrál smutný příběh arogantních, náhlým služebně nařízeným snížením intelektových schopností postižených policajtů, kteří se snažili dodržet předem naplánovaný scénář zabránění CzechTeku. Proti smlouvě, kterou nabízel jeden "sebevražedný" dobrovolník z řad technařů, a který se tím jistě vystavil budoucímu trestnímu postihu, nabízel policejní mluvčí pouze lživé tvrzení. Majitel pozemku prý smlouvu zrušil, prý to měla policie písemně, prý ten papír leží kdesi na policejní lampárně v Tachově. Kdo by chtěl podobnému tvrzení asi uvěřit? Smlouvu o pronájmu pozemku zástupce účastníků CzechTeku předložil, proč nebyla policie schopna předložit i svůj tzv. důkaz? Jestli ho neměla, pak šlo o brutální policejní šikanu.

Na základě svého vlastního lživého tvrzení se poté policie tvářila být přinucena prohlásit akci technařů za nelegální a zaútočit policejní ozbrojenou přesilou na polonahé skoroděti. Bravo! Co přijde příště? Ani se mi nechce domýšlet. Skrz televizi se mi nějaký reportér odpoledne snažil přiblížit zásah policie. O technařích, kteří se chtěli dostat na svůj legálně zajištěný mejdan, hovořil jako o "útočnících". Na tenhle termín si vzpomenu, až mi příště bude policejní komando bránit ve vstupu do mého bytu s odůvodněním, že někde na nějaké policejní stanici leží papír, podle kterého mi ten byt nepatří.

Je to za hranicemi nejen rozumu, ale troufám si tvrdit, že i práva.

autor: Martin Schulz
Spustit audio