Izraelské operace proti raketám Kásam v pásmu Gazy

8. říjen 2004

Ačkoli Palestinci z pásma Gazy ostřelují dosažitelné izraelské osady a města podomácky vyrobenými raketami Kásam už řadu let, donedávna až na výjimky nezpůsobili nic vážnějšího než materiální škody a zranění. Před třemi měsíci však zabili tříletého chlapce a minulou středu pak dvě děti předškolního věku ve městě Sderot, které se během čtyř dnů stalo terčem ostřelování už po jedenácté. Premiér Ariel Šaron proto vydal rozkaz k zahájení rozsáhlé a časově neomezené operace s cílem zamezit dalším raketovým útokům a vyčistit oblast od teroristů.

Výsledkem bojů při izraelské operaci s názvem Dny pokání je až 90 mrtvých Palestinců, včetně čtyř vysoce postavených velitelů teroristických organizací, z nichž nejvýznamnější byl Bašír Dabbáš, který velel ozbrojenému křídlu Islámského džihádu s názvem Brigády Al-Quds. Armáda rovněž obsadila devítikilometrový pás na severovýchodě Gazy, což představuje dolet raket Kásam, a zlikvidovala sedm odpalovacích ramp a obslužných týmů. O život však přišli i civilisté, přestože Izrael poukazuje na to, že ozbrojenci je často využívají jako živé štíty. To však nebyl případ 13leté palestinské školačky, která byla zastřelena kvůli podezřelé tašce.

Náčelník hlavního štábu Moše Jaalon nevyloučil, že armáda v pásmu Gazy možná zůstane řadu týdnů, a dodal, že i po skončení operace se budou izraelské vpády do oblasti opakovat, pokud odtamtud Palestinci budou dál ostřelovat izraelské území. Ani nejvyšší vojenské velení nevěří, že se podaří rakety a ostřelovače zlikvidovat. Teroristická organizace Hamas, která patří k hlavním strůjcům útoků a má v pásmu Gazy největší vliv a nejpočetnější podporu, navíc opakovaně zdůraznila, že s raketovými útoky nejen nehodlá přestat, ale chce svůj seznam cílů rozšířit i na vzdálenější izraelské město Aškelon, jakmile střely zdokonalí a prodlouží jejich dolet. Shodl se na tom předák Hamasu Chálid Mišál s palestinským vůdcem Jásirem Arafatem a o nutnosti zastavit raketové útoky je nepřesvědčili ani umírnění členové palestinské samosprávy.

Izraelští analytikové se shodují, že jestli bude operace neefektivní, oslabí to Šaronovu pozici natolik, že může dojít i k předčasným volbám. A dosažení úspěchu je v tomto případě v podstatě předem vyloučeno - zhruba 200 raket Kásam, které se podle odhadů v pásmu Gazy nalézají, budou v případě zničení jistě neprodleně doplněny pašovacími tunely z Egypta, které se izraelské armádě také nepodařilo zlikvidovat při podobné operaci. Účinná by snad mohla být jen obranná střela schopná zlikvidovat rakety Kásam ze vzduchu, jejíž dokončení nyní armáda hodlá uspíšit významnou finanční injekcí.

Většina světa si tradičně spletla oběti s útočníky, příčinu zahájení izraelské operace přehlédla a nepřestává požadovat zastavení vojenské akce, protože ji považuje za masakr civilistů. Izrael má na své straně jako ve většině podobných případů jen Spojené státy, které uznávají jeho právo na sebeobranu a pouze židovský stát vyzvaly, aby se vyhnul civilním ztrátám. V úterý pak také v Radě bezpečnosti OSN vetovaly rezoluci, která měla na návrh arabských států izraelskou operaci odsoudit a požadovat její zastavení. Podle Američanů a Izraelců byla nevyvážená a nezmiňovala se o palestinských raketových útocích.

Pochopení širšího mezinárodního společenství zatím tedy Izrael nezískal. Fiaskem skončil i mediální pokus izraelské armády o naklonění veřejného mínění na svou stranu zveřejněním snímků, které údajně kompromitují OSN. Šlo o záběry izraelského bezpilotního letadla z pásma Gazy, na kterých je sanitka Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). Izraelští vojenští experti na filmu rozeznali postavy, které do sanitky nakládají rakety Kásam, a požádali o vysvětlení a odvolání vedoucího agentury Petera Hansena. Generální tajemník OSN Kofi Annan nakonec vyslal vyšetřovací misi, ale rozhněvaný Hansen prohlásil, že na filmu není raketa, ale složená nosítka pro raněné. Nato armáda sporné videozáběry stáhla ze své internetové stránky a připustila, že přísahat na to, že jde o raketu, a nikoli nosítka, nemůže. Tato blamáž si od izraelských médií vysloužila obvinění armády z amatérismu a poškození důvěryhodnosti zpravodajských informací.

Izraelský velitel operačního štábu, generál Jisrael Ziv, však trvá na tom, že ať už je na záběrech cokoli, faktem zůstává, že zaměstnanci agentury v pásmu Gazy zneužívají sanitek OSN k podpoře činnosti související s terorismem. Takových případů se vyskytlo několik a v této souvislosti už bylo zatčeno 13 Palestinců, řekl Ziv. A Hansen koneckonců sám připustil, že jeho agentura zaměstnává i členy Hamasu. Divné mu to ale nepřipadá, protože "všichni příslušníci Hamasu přece nepatří k ozbrojenému křídlu". Hamas je však na seznamu teroristických organizací jak ve Spojených státech, tak v Evropské unii.

Nabízí se otázka, proč vlastně Palestinci v útocích pokračují, když Izrael slíbil, že se z pásma Gazy v příštím roce stáhne, a svůj plán už začal i realizovat. Podle izraelské vojenské rozvědky chtějí teroristické organizace ukázat, že stažení je jejich vítězstvím a že Izraelci před násilnostmi utekli. To židovský stát nechce připustit a zároveň z něj po vyklizení pásma Gazy nehodlá mít teroristickou základnu těsně u svých hranic. Vládní zdroje však tvrdí, že současná eskalace napětí celou evakuaci neovlivní a že se plán uskuteční podle harmonogramu.

autor: gzb
Spustit audio