Kluk s jizvou na čele přišel do našeho světa ve vlaku

26. červen 2017

Vyrůstal jako upozaďovaný kluk v mudlovské rodině. Pak pro něj ale přiletěl obr Hagrid a řekl mu pravdu. Jeho rodiče byli přeci čarodějové a zemřeli, protože mu zachránili život. Harry Potter je slavný po celém světě, mezi českými posluchači díky zázračnému hlasu herce Jiřího Lábuse. Jaké to je číst tolik postav najednou? I o tom povídal na Rádiu Junior k dvacetinám Kamene mudrců.

S nadsázkou by se dalo říct, že britská spisovatelka Joanne Kate Rowlingová vděčí za svůj životní úspěch železnici. Bylo to totiž ve vlaku do Londýna, když dostala nápad, který proměnil život nejen jí, ale i milionům fanoušků po celém světě. Proč by podobným vlakem nemohl cestovat kluk do školy čar a kouzel? Mohl. Myšlenky se začaly hrnout a matka malé dcerky, v té době bez peněz a bez práce, tvořila po kavárnách nový svět.

Abyste v něm mohli něco vyčarovat, musíte nejdřív zajít k Ollivanderům. Ale nezapomeňte, je to hůlka, která si sama vybírá svého kouzelníka. Chcete se dozvědět novinky z kouzelnického světa? Kupujte Denního věštce. K němu si dejte Bertíkovy fazolky tisíckrát jinak a pak už hurá na nástupiště 9 a 3/4 .

J. K. Rowlingová

Harry Potter a Kámen mudrců vyšel právě před 20 lety. Za tu dobu si získal srdce čtenářů ve dvou stovkách zemí po celém světě, lidé ho čtou v mnoho desítkách jazyků. Z plachého kluka, kterého šikují Dursleyovi, vyrostl přemožitel Vy víte koho, v našem světě se stal globální celebritou a živořící autorka patří mezi nejbohatší ženy planety. Pokud se vůbec něco nezměnilo, pak možná jen fakt, že Harry Potter si získává další a další fanoušky.

Z filmu Harry Potter a Kámen mudrců

Soutěžte s námi o nového Harryho Pottera

autor: Michal Ježek
Spustit audio