Klauzura SPÖ ve znamení volební porážky

21. září 2009

Parlamentní klub rakouských sociálních demokratů zasedá v Linci na dvoudenním jednání, které se koná dva týdny před zemskými volbami Horních Rakous. Tato podzimní stranická klauzura je však zastíněna včerejší citelnou porážkou v zemských volbách ve Vorarlbersku, kde sociální demokraté ztratili polovinu mandátu a propadli na čtvrté místo za vítěznými lidovci, překvapivě posílenými pravicovými Svobodnými FPÖ a stranou Zelených.

Jediným světlým bodem těchto voleb bylo, že se do zemského sněmu nedostali haiderovští pohrobci ze Svazu pro budoucnost Rakouska BZÖ. Velký úspěch FPÖ, která téměř zdvojnásobila počet svých mandátů především na úkor SPÖ, zcela změnil politickou situaci v nejzápadnější zemi Rakouska. Ta zaujímá co do počtu obyvatel předposlední místo s téměř 400tisíci obyvatel. Rakouští lidovci vedení zemským hejtmanem Herberkem Sausgruberem obhájili absolutní většinu, když získali 20 mandátů z 36 v tamním sněmu. Především ale Svobodní po těžké porážce při posledních volbách v roce 2004 téměř zdvojnásobili počet svých hlasů a mají nyní devět mandátů, zatím co sociální demokraté pouhé tři a Zelení čtyři. Zneklidňující na těchto výsledcích je, že Svobodní získali voliče po předvolební kampani, která byla ve znamení antisemitské a proticizinecké rétoriky. Tím především vynikal jejich šéf Dieter Ether, který označil ředitele židovského muzea v Hohenemsu Hanno Loewyho za "exilového Žida z Ameriky" a odmítl se za to omluvit. To bude mít zřejmě dalekosáhlé důsledky při sestavování nové zemské vlády, kde bylo zvykem přizvat druhou nejsilnější stranu, kterou je nyní FPÖ.

Hejtman Sausgruber prohlásil, že za této situace je nemožné FPÖ pozvat do příští zemské vlády. Lidovci mají nyní možnost vládnout bez koaličního partnera, protože ve Vorarlbersku neexistuje žádná proporční dohoda nebo pozvat na společnou loď zástupce Zelených. Sociální demokraté po volebním debaklu se tak vyloučili z možnosti spoluvládnout s lidovci, když propadli na poslední místo. Představitel Zelených Johanes Rauch nevyloučil vládní spoluúčast, až lidovci vyřknou hlavní slovo. "Zelení však nepůjdou do vlády za každou cenu". Špičkový kandidát sociálních demokratů Michael Ritsch přiznal, že ve volbách jeho strana dosáhla nejhoršího výsledku v dějinách. Chybu vidí v tom, že se snažil uplatnit ve volebním klání věcné problémy a nenechal se zatáhnout se do proticizinecké rétoriky. Na spolkové úrovni se pak podle výsledku voleb reakce pohybovaly od jásotu po smutek. Zatím co sociální demokraté nezakrývali roztrpčení na jejich výsledkem, Zelení a lidovci vyjádřili uspokojení.

Především však jásali pravicoví populisté z FPÖ, přičemž představitelé BZÖ se od nich distancovali. Průběh podzimní klauzury parlamentního klubu SPÖ bude jistě pod stínem včerejší volební porážky, i když témata jednání se mají týkat problematiky práce, zdravotnictví a rovnosti postavení občanů. Jednání zahájil předseda poslaneckého klubu Josef Cap a hlavní kandidát do nastávajících voleb v Horních Rakousích Erich Haider. Jejich tématem bylo hlavní volební heslo "sociální jistoty a spravedlnost". Též spolkový kancléř a stranický šéf Werner Faymann se zabýval hlavními otázkami jejichž středem jsou sociální témata. Zdali to však povzbudí sociálně demokratické voliče za čtrnáct dní, je velkou otázkou. Jak poznamenává list "Der Standard", sociální demokracie je výsledkem včerejších voleb nadále na "ulici porážek". Po volbách do parlamentní Evropské unie a zemských v Korutanech jde o třetí debakl po nástupu Wernera Faymanna do čela strany v předminulém roce. Její bilancí je nyní nejhorší výsledek v zemských poválečných volbách a druhá největší ztráta v posledních letech. Téměř třicet procent voličů se tak rozloučilo se sociální demokracií.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio