Kiwi

14. únor 2002

Kiwi jsou plody jednoho z druhů lián Actinidií - Actinidia chinensis. Pochází z Asie a většina z nich plodí bobule podobné angreštu. Začátkem našeho století byla actinidia chinensis dovezena z Číny na Nový Zéland, kde byla šlechtěna, a vejčité žlutozelené plody s hnědými chloupky dostaly jméno kiwi.

Vysetá semena pod sklem klíčí velice snadno. Ale získání kvalitní plodonosné rostliny má svá úskalí. Semenáče totiž nemusí vždycky mít vlastnosti mateřské rostliny. Neméně důležitý je také fakt, že kiwi je rostlina dvoudomá, takže některé rostliny mají pouze samičí, jiné samčí květy. Pro opylení a tvorbu plodů samozřejmě potřebujeme oba typy rostlin.

Pokud chceme kiwi pěstovat pouze jako okrasnou rostlinu (má hezké dekorativní listy), pak jsou doma vypěstované semenáčky vhodný materiál. Pro pěstování za účelem získání plodů doporučujeme zakoupit předpěstovanou rostlinu. V Holandsku byla totiž před časem vyšlechtěna odrůda, která je jednodomá, a ta je k sehnání už i u nás. Kiwi můžeme pěstovat na slunečných chráněných stěnách nebo pergolách, ale dobře snáší i polostín. Záruka sklizně dozrálých plodů je ale pouze v teplých vinorodých oblastech.

Kiwi můžeme pěstovat i jako okrasnou rostlinu
autor: František Urban
Spustit audio