Když jsou oči zvířat zbytečné

30. květen 2005

Ne všichni savci jsou odkázáni jen na své oči jako my, například nos hyeny je neskonale citlivější než ten náš. Naše nosní sliznice s čichovými buňkami má plochu velikosti poštovní známky, hyena má čichovou sliznici padesátkrát větší, a proto je množství informací, které získává, tak velké a jejich kvalita tak rozmanitá, že to sotva pochopíme.

Jedním zavětřením hyena zjistí nejen to, co se děje právě teď a právě zde, ale současně vnímá i řadu událostí minulých, pozná třeba, jestli tu před několika hodinami neprošlo nějaké zvíře. Dovede přečíst pachový podpis kteréhokoli člena vlastní smečky. Trsy trávy označené výměškem podocasních žláz musí na dálku zářit jako majáky a cestičky naparfemované tlapami členů smečky se jí musí ve tmě jevit jako odrazky na povrchu dálnice ve světlech reflektoru. Pro savce s tak citlivým čichem, jaký mají hyeny, ani tma není překážkou při orientaci v prostředí.

Hyena má vynikající čich

Ptáci mají naproti tomu poměrně slabý čich. Jedna skupina ho přesto ve zvýšené míře využívá při navigaci. Buřňáci patří do řádu trubkonosých, jejich nozdry jsou chráněny párem trubiček sahajících od kořene zobáku ke špičce. Umožňuje jim to citlivěji vnímat čichové podněty. Nad širým mořem, kde tráví většinu života, ucítí na dálku zápach zdechlin, jimiž se příležitostně živí. Každoročně se však vracejí na pevninu zahnízdit a je možné, že se při návratu temnou nocí z moře na hnízdiště orientují čichem. Někteří badatelé se domnívají, že pták dokonce pozná své vlastní hnízdo podle jeho jedinečného pachu.

I ryby mají v kalných vodách problémy s orientací. Několik druhů jak v povodí Amazonky, tak afrického Konga si však vytvořilo smyslový orgán, jaký nenajdeme v žádné jiné skupině živočichů. Používají elektřinu. Mají v baterie pozměněné svalové tkáně, které vytvářejí elektrické výboje. V klidné vodě vytvářejí náboje kolem ryby symetrické elektrické pole, které ryba vnímá řadou smyslových receptorů v kůži. Jakýkoli předmět, ať je to kámen, živočich nebo třeba jen rostlina, pole poruší a ryba takovou změnu ihned pocítí. Vnímá předměty jak před sebou, tak i za sebou, a je-li vyplašená, zacouvá do své skrýše tak rychle a přesně, že by jí to mohl leckterý řidič závidět.

Buřňáci využívají čich při navigaci
autor: Ivo Budil
Spustit audio