Kdo je viníkem katyňského zločinu?

31. říjen 2008

Jeden z největších utajovaných zločinů z druhé světové války se odehrál v lesích poblíž běloruské Katyně: kdosi tam povraždil tisíce polských důstojníků, původně zadržených ruskou armádou. Nejprve pozůstatky povražděných lidí vykopali Němci a rádi je přičetli na vrub židobolševickým ničemům. Po válce byli ze zločinu obviněni nacističtí okupanti. UVNITŘ TRAILER!

Polský klasik filmové režie Andrzej Wajda se v Katyni neomezil na pouhý výčet událostí, více jej zajímají lidské osudy spojené s touto tragédií a jejím účelově manipulovaným výkladem. Postavy sice zosobňují ukázkově vyhrocené postoje - od sehnuté šíje po bojovnou nesmiřitelnost - táhnoucí se i napříč rodinou, avšak věrohodnost přesto omračuje: mimo jiné spatříme úryvky ze dvou týdeníků, nacistického a komunistického, které v téměř totožných záběrech a s podobným komentářem přisuzují vinu "tomu druhému".

Jenže pro diváka nepříliš znalého novodobých polských (polsko-ruských) dějin může být záhadou důvod, proč vojáci, jichž se Rusové zmocnili bez bojů, byli - na první pohled bezdůvodně - postříleni. Režisér ani v nejmenším nic nevysvětluje, hrůzný zločin toliko konstatuje. Nanejvýš naznačí, že v době, kdy Polsko marně bojovalo s německými útočníky, obsadily ruské jednotky (v souladu s tajným dodatkem k německo-sovětskému paktu) jeho východní oblasti. Dokládá to hned jedna z úvodních sekvencí, inscenačně dobře zvládnutá a v celém filmu patřící mezi nejpůsobivější, kdy se na mostě setkávají dva proti sobě jdoucí proudy uprchlíků: jedni prchají před Němci, druzí před Rusy. Málokdy je beznaděj propadající se do zmatků nastolena s takovou průrazností...

Katyň

Wajda nevypráví přímočaře, až do konce příběhu ponechává otevřené, co se vlastně stalo, když zvláště pozůstalé ženy, strádající nejprve pod německým a poté pod ruským panstvím, se jen dohadují o osudech svých blízkých. Katyň vnějškově napodobuje strukturu detektivního pátrání (i když aspoň pro polské publikum žádná tajemství neexistovala), kdy s pomocí různých náznaků - třeba prostřednictvím dochovaného deníku jedné z obětí masakru - se vyjevuje konečná pravda.

Katyň

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Katyň (Katyn) drama, Polsko, 2007, 118 min.

Režie: Andrzej Wajda, scénář: Andrzej Wajda, Wladyslaw Pasikowski, kamera: Pawel Edelman, hudba: Kryzstof Penderecki

Hrají: Joachim Paul Assböck, Andrzej Chyra, Artur Zmijewski, Stanisława Celińska, Wladyslaw Kowalski, Agnieszka Glinska, Pawel Malaszynski

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu