Karel Matěj Čapek-Chod: Na Valech

Prozaik českého literárního naturalismu Karel Matěj Čapek-Chod patřil k prvním, kdo se pokusili vylíčit absurdní postavení českého vojáka bojujícího za rakouskou monarchii. V jedné z prvních povídek, nazvané Na Valech (Povídky, 1892), se setkáváme s osudem vojáka zmrzačeného za prusko-rakouské vojny. 

Čtou: Jaroslav Plesl a Ivan Řezáč
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno: 2017

Vyprávění uvádí čtenáře do krejčovské dílny v domku, přimknutém k městským hradbám (můžeme si představit autorovy rodné Domažlice). Krejčí se svým zjevem vymyká obvyklé představě o mistrovi tohoto řemesla: je to mohutný chlap, k němuž drobná práce nejde. Přes okénko se odehrává maloměstské namlouvání krejčího Josefa a jeho hezké zákaznice. Flirt však skončí šokujícím zjištěním o Josefově válečném postižení. Po tomto dějovém zvratu však v povídce nastane ještě jeden, který vyjde najevo po roce.

Prozaik českého literárního naturalismu Karel Matěj Čapek-Chod, vydal jedenáct svazků povídek a novel a sedm románů. Patřil k prvním, kdo se pokusili vylíčit absurdní postavení českého vojáka bojujícího za rakouskou monarchii. Ve zpracování témat souvisejících s válkou nebyl ovšem žádným nováčkem.

Karel Matěj Čapek-Chod: Na Valech

Spustit audio