Karel Čapek: Anglické listy

Výběr z cestopisných fejetonů spisovatele, dramatika a novináře Karla Čapka. Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl a Obrázky z Holandska patří k nejznámějším cestopisným fejetonům Karla Čapka. Původně vycházely v Lidových novinách.

Čte: Lukáš Hlavica
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2009

Anglické listy autor napsal za svého dvouměsíčního služebního pobytu v Anglii (od 28. května do konce července roku 1924). Na cestu do Anglie se Karel Čapek vypravil jako host londýnského PEN klubu. Redakce Lidových novin mu ovšem zadala i jiné úkoly, ve Wembley se totiž konala Výstava britského impéria.

Čapkovy listy vycházely s autorovými kresbami v Lidových novinách od 16. června do 21. srpna 1924. Novinářskou podobu fejetonů Karel Čapek později podrobil důkladné revizi, některé kapitoly doplnil a přepracoval. Poprvé vyšla kniha ještě v roce 1924 a jen do roku 1937 se dočkala 22 vydání.

Karel Čapek: Anglické listy

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.