Kardinál Vlk oslaví výročí Plečnikova kostela na Vinohradech

3. květen 2012

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech oslaví 8. května 2012 osmdesát let od svého posvěcení. Při této příležitosti bude od 18.00 hodin kardinál Miloslav Vlk sloužit slavnostní bohoslužbu. V souvislosti s výročím se připravuje bohatý duchovní a kulturní program.

Již ve čtvrtek 3. května od 19.00 hodin proběhne vernisáž výstavy Jaroslava Šerých v suterénu kostela s názvem „Deo gratias“. V neděli 6. května od 16.00 hodin povede dr. Helena Čižinská komentovanou prohlídku kostela a 8. května od 14.00 hodin bude karmelitán P. Vojtěch Kodet pořádat rekolekce.

V souvislosti s výročím budou v kostele uspořádány také dva koncerty. V neděli 13. května od 16.00 hodin to bude koncert smyčcového kvarteta Norbert členů České filharmonie (Beethoven, Suk, Dvořák) a v úterý 15. května od 19.30 hodin varhanní a klavírní koncert slovinského klavíristy Dalibora Miklavčiče.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, Praha 3

Přednášku o Plečnikově sakrální architektuře přednese v úterý 15. května od 16.00 hodin dr. Damjan Prelovšek. Součástí oslav bude také unikátní projekt Noci žalmů. Předčítání všech 150 starozákonních žalmů začne v pátek 18. května od 19.30 hodin a skončí v sobotu ve 2.30 hodin. Slavnostní mši s udílením svátosti biřmování bude v neděli 20. května 2012 od 9.00 hodin předsedat biskup Václav Malý.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně je jednou z nejvýznamnějších českých sakrálních staveb 20. století. Moderní a velmi osobitá stavba, inspirována starokřesťanskými vzory vznikla pod vedením slovinského architekta Josipa Plečnika v letech 1928 - 32. Kostel vykazuje určitou podobnost s antickými chrámy. Má širokou věž jihoevropského typu, která je zakončena třímetrovou měděnou bání se čtyřmi metry vysokým křížem.

Plečnik se do jisté míry podílel i na interiéru kostela, který je stejně originální jako exteriér. Zajímavostí tohoto kostela je, že zde chybí kazatelna.

Kostel vysvětil 8. května 1932 pražský arcibiskup kardinál dr. Karel Kašpar. V loňském roce vláda zařadila kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na seznam národních kulturních památek. Farnost spolu s odborníky a Městskou částí Praha 3 usiluje o zápis kostela do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Více na http://srdcepane.cz.

autor: Arcibiskupství pražské
Spustit audio