Kaktusy a sukulenty v Botanické zahradě UK v Praze

17. červen 2002

Červen je měsíc růží, pivoněk, máků a prvních zralých třešní. Stejně tak by ale mohl být označen za měsíc kaktusů a jiných sukulentních dužnatých rostlin.

Když pro nic jiného, tak proto, že v červnu tradičně, dokonce už po pětatřicáté, je v Botanické zahradě Univerzity Karlovy v Praze otevřena výstava těchto rostlin, které poutají nejen bizarními tvary a krásnými květy, ale i zajímavým přizpůsobením extrémním životním podmínkám jak vzhledově, tak životními procesy.

Kaktusy a sukulenty

Letos je tato výstava zvláště zajímavá. Je věnována několika významným výročím. Prvním z nich je 120. výročí narození významného českého cestovatele, spisovatele a především botanika Alberta Vojtěcha Friče, který přispěl k rozvoji kaktusářství nejen u nás, ale i v celé Evropě. Tím druhým je 100. výročí úmrtí známého českého cestovatele a etnografa dr. Emila Holuba, jenž přispěl k poznání jižní Afriky, země sukulentů. A třetím je 80. výročí založení prvního pražského spolku, dnes Klubu pěstitelů kaktusů a sukulentů.

Na výstavě uvidíte nejen expozice věnované těmto výročím, ale v pěti etapách bude zdokumentován vývoj kaktusářství ve 20. století, od roku 1900 do roku 2000, se všemi módními trendy. Výstava je otevřena ve sklenících Botanické zahrady v Praze Na Slupi denně od devíti do osmnácti hodin až do neděle 23. června 2002.

Spustit audio