Jihlavští krokodýli odcestovali do Protivína

21. březen 2013

Nejstarší obyvatelé jihlavské zoo – krokodýlí samec Rocco a jeho družka opustili včera v odpoledních hodinách svůj dosavadní domov. Pochází z volné přírody a chovatelé odhadují jejich věk na více než padesát let.

V pavilonu Exotária žili společně více než třicet let (od roku 1982) a zanechali po sobě celkem 27 potomků. Poslední mláďata se narodila v roce 2007 a bylo jich celkem 7. Jsou jedni z prvních obyvatel, které chovatelé vystěhovali z důvodu plánované demolice starého pavilonu, na jehož místě vyroste nový tropický pavilon.

Transport obou krokodýlů proběhl bez problémů, nyní si začínají zvykat na nový domov v Krokodýlí zoo Protivín, která má bohaté zkušenosti s chovem aligátorů, krokodýlů, kajmanů i gaviálů. Hned po příjezdu jihlavský pár přivítaly mohutné pozdravy jejich budoucích krokodýlích sousedů - ve vedlejší expozici žije bílý aligátor Waldemar a vzácný aligátor čínský.

Krokodýl čelnatý (Osteolaemus tetraspis) žije převážně v tropické oblasti západní a střední Afriky. Je nejmenším druhem krokodýla (dospělí jedinci měří do 2 metrů) a svým vzhledem připomíná spíše kajmana. Má silně obrněný krk, záda i ocas. Nápadný je i jeho dlouhý a široký čenich a výrazně vystouplé čelo – podle něho vznikl i jeho český název.

Krokodýl čelnatý

Je to samotářský živočich, který vyhledává společnost pouze v období páření. Samice potom klade menší množství vajec (většinou do 10 ks) do předem postavených hnízd v blízkosti vody. Matka pečlivě střeží jak vajíčka v době inkubace, tak malá mláďata. Za potravu krokodýlům slouží hlavně ryby a korýši, ale požírají i žáby, pulce, drobné savce nebo ptáky.

Krokodýly čelnaté v přírodě v současné době nejvíce ohrožuje ilegální lov pro maso a ztráta jejich přirozeného biotopu, kterou způsobuje masivní odlesňování. Není však zdaleka tak ohrožený jako ostatní obyvatelé pralesa, jelikož několik populací obývá poměrně rozsáhlé území.

autor: Zoo Jihlava
Spustit audio