Jak vymřely prehistorické australské šelmy?

28. červen 2005

Vyhubení prehistorických australských šelem neměl na svědomí člověk, ale změna klimatu. Tvrdí to alespoň vědci z University Sydney. Své tvrzení opírají o výzkum nově objevených koster předků současných aboriginů a vyhynulých predátorů. Radioaktivní rozbor prokázal, že lidé obývali australský kontinent dlouhý čas společně s predátory.

Původní australská "megafauna" byla velmi bizarní. Králem zvířat byl zvláštní vačnatý lev dosahující váhy až 130 kilogramů. Mezi jeho konkurenty při shánění potravy můžeme počítat obří ještěry, goanny, a třítunového diprotodona připomínajícího vombata. Vědci se původně domnívali, že tato zvířata vyhynula brzy po příchodu člověka zhruba před 45 tisíci let. Kostry objevené při archeologickém průzkumu v Novém Walesu nejsou však staré více než 30 tisíc let. Stejně tak nebyly zatím objeveny žádné lovecké zbraně, kterými by mohli předkové aboriginů lovit velké šelmy. Na druhé straně se jim mohlo stát osudným vypalování obřích ploch buše a s ním spojený úbytek potravy.

Diprotodon

Podle Judith Field z vědecké týmu University Sydney vše nasvědčuje tomu, že vymření obřích predátorů je možné dát do souvislosti se změnou klimatu v poslední době ledové. V tomto období se totiž velká část kontinentu proměnila ve vyprahlou poušť, zcela nevhodnou pro život těchto zvířat.

autor: Jan Schlindenbuch
Spustit audio

Více z pořadu