Jak si vybrat partnera

5. květen 2003

Výzkumy chování zvířat naznačují, že volba partnera samičkou je celkem oblíbenou životní strategií řady živočišných druhů a že ani člověk v tomto směru není výjimkou.

Samičky jsou proto často postaveny před klíčovou otázku - který z nápadníků je ten pravý? Často to bývá ten nejnápadnější. Rybky koljušky dávají přednost samečkům s ohnivě červeným bříškem, některé druhy žab upřednostňují nápadníka s nejsilnějším hlasem. Výhodou nápadného samce může být už to, že jej samička snadno nalezne, a ušetří tak čas i energii při hledání.

Nápadné znaky mohou odrážet i vnitřní kvality samečka. A nemusí dokazovat jen schopnost úniku před dravci. Samičky vlaštovek dávají přednost samečkům s delšími ocasními pery. Podrobnější výzkum ukázal, že takoví samečci nebývají nakaženi cizopasnými roztoči, a neohrožují proto samičku při páření nákazou nebezpečným parazitem. Při toku tetřívků spolu soupeří o přízeň samiček hned několik samečků. Klání je rozhodnuto ve chvíli, kdy se kolem jednoho z kohoutků začnou shlukovat slípky. Přesvědčil kohoutek slípky o svých kvalitách? Zřejmě ne všechny. Když vědci nastavěli modely slípek v blízkosti tetřevího outsidera, získal i takový kohoutek na přitažlivosti. Slípky zřejmě propadly dojmu, že se kolem samečka hromadí zástup ctitelek, pohrdly vlastním úsudkem a zvolily si právě tohoto kohoutka.

autor: Ivo Budil
Spustit audio