Jak se vaří muslimským kuchařům o Ramadánu

30. říjen 2005

Co myslíte, když drží muslimové půst v průběhu posvátného postního měsíce Ramadánu, platí to i pro kuchaře ve veřejném stravování? V restauracích a v hotelích? Platí, a proto musí být muslimští kuchaři skutečnými mistry ve svém oboru - jídlo, které vaří hostům nesmí ochutnávat, a tak dochucují pouze podle citu.

Věděli jste, že muslimští kuchaři v obyčejných hospůdkách, ale i v těch nejluxusnějších restauracích jídlo o Ramadánu neochutnávají, když vaří? Nevěříte? Také jsem nevěřil, stejně jako tomu nemůže věřit žádná hospodyňka u nás doma. A tak jsem se ptal a zjišťoval a tak stále dokola. Šéfkuchař v bejrútském hotelu Marriot k tomu pro Český rozhlas řekl: "Je to na základě zkušenosti, neochutnávám jídlo, protože držím půst, ale zákazníky o nic nepřipravím, protože mám všechny ingredience v oku. A moje ruce a prsty jsou jak přesné váhy."

Myslím si, že šéfkuchař Chálid trochu přehání, protože podle mého názoru je tajemství jeho nepřesolených a nepřekořeněných pokrmů v tom, že dá radši přísad méně než více. Při vší úctě k jeho kuchařskému umění, například míchaná vajíčka na cibulce zapomněl osolit úplně, protože nejen postící se řidiči na konci Dlouhého dne bývají roztržití, ale také půst dodržující mistři svého oboru jako šéfkuchař Chálid. Mluvil jsem také s mnoha svými známými a přáteli a ptal jsem se, jak to dělají při vaření jejich ženy. Neochutnávají a ochucují odhadem.

Moc se mi líbil příklad mých křesťanských přátel v Bejrútu z vyhlášené rybí restaurace, kteří o Ramadánu hostí každý druhý den šedesát muslimských sirotků. Manažer restaurace Radia Maalouf mi k tomu řekl: "Každý rok děláme večeře po končení půstu pro naše bratry muslimy, zvlášť pro sirotky. Jsou z domova pro islámské sirotky, a když vidíme, jak jim chutná, máme z toho velkou radost. Je to jen pro chlapce, protože dívky jsou vychovávány zvlášť. Děláme to už po pět let, co restaurace existuje."

Je to také muslim, také neochutnává jídlo, ale vždy pověří svého křesťanského zástupce, aby chuť zhodnotil a případně vylepšil. Inu Ramadán je prostě ramadán.

autor: jaj
Spustit audio