Jak ožije židovské město v Třebíči, Moskva omezuje židovský život a proč si přečíst Minjan

10. červenec 2022

V Třebíči ožije židovské město. Vztahy mezi ruským státem a židovskou komunitou se začaly prudce zhoršovat. A podíváme se také na život chasidů očima belgické novinářky.

V Třebíči ožije minulost

Do úzkých a křivolakých uliček bývalého židovského ghetta v Třebíči se o víkendu od 15. do 17. července vrátí židovský život. Rozezní se flašinety, zavoní tradiční dobroty, své umění předvedou kejklíři a bude se i tancovat. Po setmění je na programu promítání prvorepublikových filmů s Hugo Haasem a Oldřichem Novým. Akce zaujala Danielu Brůhovou.

Rusko omezuje židovský život

Rabín ve filmu Šumař na střeše byl dotázán, zda existuje také nějaké požehnání pro cara. Podle něj se mají Židé modlit, „aby Hospodin uchoval cara... co nejdále od nich“. Něco podobného si mohou říkat i Židé v dnešním Rusku, protože vztahy mezi tamními úřady a židovskou komunitou se nesmírně zhoršily. Proč, o tom hovoří Jan Fingerland.

Chasidé z Antwerp

Literární debut Margot Vanderstraeten z roku 2017 se stal bestsellerem, belgická královna román Mazel Tov dokonce označila za jednu z nejdůležitějších knih, jaké kdy četla. Vlámská autorka a novinářka nyní vydala novou knihu s názvem Minjan, kterou přijela představit i na festival Svět knihy do Prahy. O tom, v čem se knihy liší, a mnohém dalším, s ní hovořila Anna Jurečková.

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio