Ivan Klíma: Podivné otcovství

20. červen 2017

V povídce Ivana Klímy Podivné otcovství život neběží úplně v normálních kolejích. Hlavní hrdinka podléhá podivnému kultu otcovství, které jí vštípí její matka, což ji dovede až k psychické chorobě.

Čte: Petr Stach
Natočeno: 2017

Lukáš se oženil a jeho žena Katka od počátku byla trochu zvláštní, stejně jako její matka. Postupem času se Lukáš dozvídal, že Katka vzpomíná na svého „otce“, který ale jejím otcem nemohl být, protože byl dlouhodobě zavřený, zatímco biologického otce si vůbec nevšímá. Po narození druhého syna se Katka oddává bludům, ve kterých komunikuje se svým zemřelým „otcem“. Nakonec žena páchá sebevraždu, protože „otec je jediný, kdo jí rozumí.“

Kniha Milostné rozhovory, v níž je povídka obsažena, vyšla v roce 1995.

Ivan Klíma: Podivné otcovství

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.