Ismy po česku - Urbanismus. Ondřej Vaculík předvádí problémy současného urbanismu na českém městě - Plzni

31. leden 2019

Další díl cyklu Ismy po česku se zabývá urbanismem, tedy zakládáním a rozvojem měst.  Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Kromě filosofa Erazima Koháka jiný profesor v pořadu nevystupuje, vždyť o složité teorie zakládání a rozvoje měst ani nejde. Naopak: na příběhu Plzně, která vskutku byla v roce 1295, za Václava II., uměle založena od rýsovacího prkna na louce při soutoku Mže a Radbuzy, tvůrci pořadu představují minulé i nynější urbanistické vize, plány, postupy a problémy. Od dávných dob, kdy královský lokátor Jindřich směle vytyčil půdorys města, které splňovalo všechny důležité funkce, až po naše doby, kdy město se naopak tříští do zón, dopravních průtahů a odlehlých obchodních center.

Rozvoj Plzně a její neduhy nastiňuje plzeňský urbanista akademický architekt Vratislav Kučera. Rozrůstající se čtvrti domků bez stromořadí, náměstíček i infrastruktury filosof Erazim Kohák nazývá zaplísňováním. Výtvarník a učitel Petr Novák se k debatě o městě nedostavuje: marně se snaží přejít přes šestiproudový komunikační průtah, aby nejbližší cestou došel ke známé plzeňské věži, jež převyšuje kopce. Novák sice zmešká, ale zastavuje se u kaluží, oken do nebe a temně stříbřitých zrcadel s převráceným svitem i světem.

Autor pořadu: Ondřej Vaculík
Dramaturgie: Jitka Škápíková
Mistr zvuku: Tomáš Gsölhofer
Režie:  Alena Zemančíková

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio