Islámská stopa v pokusu o atentát na papeže Jana Pavla II.

9. duben 2011

Bývalý polský prezident Wojciech Jaruzelski naznačil islámskou stopu v atentátu na někdejšího papeže Jana Pavla II. z roku 1981. Jaruzelski to uvedl v rozhovoru pro polský katolický měsíčník Jesus, z něhož cituje na svém webu agentura AFP.

„Existovalo samozřejmě několik zemí a různé síly, které chtěly, aby byl papež odstraněn, to však neznamená, že daly příkaz střílet,“ prohlásil Jaruzelski. „Kromě Kremlu tu již tehdy byl radikální islám, který papeže nenáviděl a viděl v něm šéfa křižáků. Možná to nebylo náhodou, že Ali Agca – tedy pachatel atentátu – byl Turek, muslim, který jménem islámu již Janu Pavlu II. hrozil při jeho cestě do Turecka v listopadu 1979,“ řekl bývalý komunistický šéf polského státu. „Stáli snad za ním fundamentalisté? To nevíme. Avšak dnes se zdá být islámská stopa tou nejlogičtější,“ dodal.

Ali Agca byl v Itálii odsouzen k doživotí, pak omilostněn a vydán do Turecka. Pozadí činu z května 1981 nebylo nikdy řádně vysvětleno. Ve své poslední knize z roku 2005 Paměť a identita Jan Pavel II. vyjádřil přesvědčení, že šlo o atentát na objednávku. Kolem neobjasněného atentátu kolují nejrůznější hypotézy. Jedna z prvních verzí spojovala s atentátem bulharské tajné služby, ale toto podezření nebylo dostatečně prokázáno. Později se hovořilo o tom, že iniciátorem pokusu zabít papeže byla sovětská tajná služba KGB, jíž se nelíbilo, že papež držel ochrannou ruku nad disidenty v rodném Polsku a v dalších satelitech Sovětského svazu.

Jiné teorie naznačovaly, že za incidentem stojí americká CIA. Jejím cílem však prý nebylo papeže zabít, nýbrž pouze postrašit a tím donutit, aby tolik nenaléhal na západní země, které měly důrazněji usilovat o demokratické přeměny v zemích tehdejšího moskevského bloku. Wojciech Jaruzelski, který stál v čele Polska v 80. letech, se v rozhovoru rovněž přiznal, že ve Vatikánu měl tehdejší režim své špiony. „Není to už žádné tajemství, že jsme měli ve Vatikánu informátory, polské kněze, kteří pracovali pro naše tajné služby: Neznám jejich jména, ale četl jsem jejich zprávy a věděl jsem, že papež chce ulehčit utrpení svého národa,“ uvedl Jaruzelski.

autor: smi
Spustit audio