Ilja Kučera: Jak jsme se učili člověkovat - 1974

2. červen 2013

Datum jako inspirace – říká se v úvodu našeho cyklu. A skutečně, není to nijak výjimečné, že rozhlasové pořady vznikají v pevném sepětí s kalendářem.

Počátek června je tradičně spojen se svátkem dětí a rozhlas bez ohledu na ohýbání doby tento mezinárodní den reflektuje: některé historické relace svědčí o redakční rutině, jiné o vůli pustit se do každoroční programové povinnosti vcelku s chutí. Ale pak je tu ještě kategorie náležející právem ke zlatému fondu archivu a to je právě případ nahrávky z roku 1974, na níž Martin Růžek čte o trampotách spojených s radostným přírůstkem do rodiny.

Autorem tohoto půvabného vyprávění byl rozhlasový redaktor Ilja Kučera, syn básníka Fráni Kučery. V rozhlase působil 36 let – od roku 1953 do roku 1990. Napsal řadu povídkových cyklů, čtyři knižní sbírky soudniček a velmi oblíbené byly Pohádky pro benjamínky silničního provozu, které vznikly ve spolupráci s Jaormírem Černíkem. Ilja Kučera patřil také mezi autory proslulých rozhlasových silvestrů 60. let. Poetické vyprávění ze života jeho dvou synů vycházelo časopisecky a v roce 1974 bylo několik kapitolek vysíláno u příležitosti mezinárodního dne dětí právě pod názvem Jak jsme se učili člověkovat. Režii měl Jiří Červinka.

Spustit audio