Hulmaní mládě a pozvánka do zoo

29. červen 2006

Novým přírůstkem v Zoo Ostrava je mládě hulmana posvátného. Samička se narodila 16. května letošního roku.

Hulmani patří mezi větší druhy opic (samec může vážit i přes dvacet kg) a v přírodě obývají tropický a subtropický les, suché trnité křoviny, borovicové háje, neopadavý les a vysokohorský les včetně obydlených oblastí.

Žijí v nadmořské výšce od hladiny moře až do výšky 4267 m n. m. Areál jejich rozšíření je tedy nejrozmanitější ze všech druhů opic. Žijí v Pákistánu, Indii, Bangladéši, Číně, na Srí Lance, v Nepálu, jejich výskyt zasahuje až do Bhútánu.

Hulmaní mládě

Potravu tvoří zejména listí, ale také např. ovoce, pupeny, květy či živočišná potrava. V přírodě se samci dožívají až dvaceti let, samice až čtyřiceti let (v lidské péči se mohou dožít dokonce více) a samice mohou rodit i po třicátem roce života. U hulmanů se projevuje tzv. tetičkovské chování, což znamená, že samice ve skupině se starají a nosí mládě od jiných samic.

Hulmaní mládě s mládětem

Předkové ostravské skupiny hulmanů (v ostravské zoo jsou chováni od roku 1980) pocházejí z horských oblastí severní Indie a Nepálu. V Evropě se jedná o jedinečnou skupinu. V sobotu 1. července proběhne v zoo akce Prázdniny začínají v zoo. Děti se mohou těšit na různé soutěže. Tento den budou rovněž zahájena pravidelná prázdninová sokolnická představení, která budou probíhat v červenci a srpnu každý den s výjimkou pondělků. Začátky představení budou vždy v 11:00 a ve 14:00 v amfiteátru zoo.

Zoo je v červenci otevřena každý den od 9 do 19 hod.

autor: tisková zpráva
Spustit audio