Hugo Bergmann v Praze a Jeruzalémě, navštivte Teplický cimes a kdo u nás založil zvukový průmysl

7. listopad 2021

Jeden život mezi Prahou a Jeruzalémem. Proč jet v listopadu do Teplic? A jaký problém v pražské dopravě kdysi způsobil gramofon?

Mezi Prahou a Jeruzalémem

Hugo Bergmann je u nás často připomínán jako jeden ze spolužáků Franze Kafky. To ale není vůbec spravedlivé. Bergmann patřil k výrazným postavám pražského intelektuálního života před 1. světovou válkou, a poté, co se v roce 1920 přestěhoval do Jeruzaléma, stal se jednou z nejdůležitějších postav izraelské filosofie.

Tento týden se v Praze pod záštitou Centra pro studium holokaustu a židovské literatury konala první velká mezinárodní konference, která měla Bergmannovo pražské i jeruzalémské působení připomenout. Událost navštívila Anna Jurečková a setkala se zde s profesorem Jiřím Holým.

Jaký měl Bergmann vztah k T. G. Masarykovi? A jak dnes Bergmanna přiblížit širšímu publiku? Poslechněte si první příspěvek Šalomu.

Teplický cimes podesáté

Kdo rád navštěvuje festivaly židovské kultury, už ví, co ho čeká v listopadu: Teplický cimes. Ten se letos koná už podesáté. Co všechno nabídne, zjišťovala Daniela Brůhová.

Proč se festival jmenuje právě „cimes“? Jaké divadlo během něj uvidíte? A jak cimes navazuje na židovskou historii Teplic? To se dozvíte přímo od jeho organizátora Roberta Appela.

Diego Fuchs: průkopník zvukového průmyslu u nás

Posloucháte náš pořad Šalom alejchem v rádiu nebo na nějakém jiném „hracím či mluvícím stroji“? Právě tak se před 100 lety říkalo prvním přehrávačům zvuku. O rozvoj tohoto odvětví u nás se zasloužil především muž s pozoruhodným jménem, Diego Fuchs. Právě dnes, 7. listopadu, uplynulo 80 let od jeho smrti.

Osud tohoto muže připomíná Leo Pavlát. Co vše za svůj život Fuchs stihl dokázat? Jak ovlivnil českou kulturuA kde byl zavražděn?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio