Hergot! o Parabibli: Není slovo Boží jako slovo Boží

10. prosinec 2018

Jak by vypadal Ježíšův příběh, kdyby se odehrával v současné době a v České republice? Odpověď na otázku najdete v odvážné parafrázi některých příběhů knihy knih – v Parabibli. Parabiblické texty vznikaly v průběhu několika let a byly ze začátku zveřejňované na Facebooku. Teď mají knižní podobu, vyšly nedávno v nakladatelství Biblion a už hýbou křesťanským subkulturním minisvětem.

Autorem Parabible je teolog a překladatel Alexandr Flek. „Myslím si, že Češi dnes Bibli vnímají jako velký mocný literární duchovní artefakt,“ říká Flek. Parabible nemá být náhradou za Bibli, ale jakousi bránou, směrovkou k ní. Vybrané příběhy mají sice aktuální charakter a jazyk, pointa ale zůstává stejná. Pro mnoho lidí se tak Bible stává přístupnější. Umí si totiž pod daným textem představit konkrétní činy a situace.

Meditace jako tiché otevření se Bohu. Jak rozjímají křesťané?

modlitba - rozjímání - křesťanství - meditace

Když se řekne meditace, většina lidí si pravděpodobně představí nějakou její formu vycházející z hinduistické nebo buddhistické tradice. Vedle těchto tradic se ovšem meditaci ve svém specifickém pojetí věnují i jiné duchovní proudy. Farář a vikář Církve československé husitské Vladimír Volráb je národní koordinátor Světového společenství pro křesťanskou meditaci v České republice. Do Hergot!u nám přišel vysvětlit, jak je praktikována meditace v tomto ekumenickém společenství.

„Parabible je projekt, do kterého zveme všechny čtenáře. Po přečtení knihy by mohl čtenář umět pro sebe parafrázovat a reflektovat i další biblické texty,“ říká o knize Jana Šrámková, spisovatelka, která Parabibli redigovala a pro její knižní vydání také zadala jeden z hlavních impulzů.

Texty Parabible jsou plné překvapivých proměn, ale podle Alexandra Fleka v Bibli můžete narazit na texty, které neumíte prostě převést. Mohou být totiž příliš tajemné, člověk k nim může mít velkou úctu nebo mohou mít přesahující charakter. „Takovým textem je Proměnění na hoře. Nenapadla mě žádná paralela, s kterou bych mohl ten text spojit,“ dává příklad teolog Flek. „Protože jenom to, co pochopím, mohu převyprávět svými slovy,“ doplňuje Šrámková.

Není drzé biblické texty parafrázovat? Jaké jsou čtenářské ohlasy? Ozval se už někdo z vyšších pater církevní hierarchie? To vše a více v rozhovoru s Alexandrem Flekem a Janou Šrámkovou. Poslouchejte celý díl.

autoři: Jakub Ort , Fatima Rahimi , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.