Hergot!: Jak se slaví Vánoce v klášteře

23. prosinec 2018

Jako vánoční speciál jsme si pro vás v Hergot!u letos připravili malý výlet do zákulisí římskokatolických řeholních řádů. Jak se v těchto specifických komunitách slaví Vánoce a co pro jejich členy a členky znamenají?

Zavítala k nám dvojice přátel z různých klášterů z různou tradicí: jezuita Petr Vacík a karmelitka Denisa Červenková, se kterou na našich vlnách o křesťanské spiritualitě nedávno mluvil také Petr Bouška v pořadu Balanc.

Balanc s řádovou sestrou o křesťanské spiritualitě: O co Češi přicházejí, když nemluví s Bohem?

Denisa Červenková

„Jsem bytostný optimista, jsem na světě ráda. Ale někdy kvůli tomu zastírám neradostné stránky života,“ svěřuje se Denisa Červenková, řádová sestra a teoložka. V magazínu Balanc popsala enneagram osobnosti, nástroj pro poznávání sebe sama, a také mluvila o tom, jak jde dohromady spiritualita, náboženství a rozvoj člověka. Co si počne s mystickým zážitkem zapřisáhlý ateista?

V klášterních komunitách se netlačí na dávání dárků, ale slavení je důležité. Denisa Červenková říká: „Vánoce se musí slavit – a když slavit, tak pořádně. Na rozjímání v ústraní má člověk čas ty čtyři týdny předtím.“ Skeptičtější Petr Vacík svůj přístup zase shrnuje takto: „Nad Vánoci nevyhraješ. Aspoň něco z těch tradic si každý rok musím odbýt.“

Kromě praktických a společenských rozměrů vánočních svátků ale dojde i na duchovní témata. Pro Denisu Červenkovou a Petra Vacíka je to kromě jiného lidský rozměr Boha, který se rodí jako dítě, ale také božská jiskra v člověku, celková provázanost Boha a člověka.

Zajímá vás víc? Na jaké filmy se řeholníci a řeholnice na Vánoce rádi dívají? Co popíjejí u stromečku? A na co se třeba naopak netěší? Pusťte si celý pořad! Přejeme požehnané svátky!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka