František Zelenka, kutnohorský rodák, scénograf, architekt, grafik

26. říjen 2008

V prostorách Českého muzea stříbra v Kutné Hoře byla minulý měsíc zahájena výstava "František Zelenka, kutnohorský rodák, scénograf, architekt, grafik".

František Zelenka, který v roce 1944 zahynul ve věku pouhých 40 let ve vyhlazovacím táboře Osvětim, je významnou postavou českého meziválečného umění. Jeho dílo zasahuje od architektury, divadelního výtvarnictví a návrhů plakátů až po teoretické statě k tématice bytových interiérů. Veřejnost však o tomto všestranném umělci ví jen málo. Právě proto je třeba ocenit úsilí Národního muzea v Praze a Českého muzea stříbra v Kutné Hoře, jmenovitě pracovníků těchto institucí Vlasty Koubské a Josefa Kremly, kteří připravili výstavu o Františku Zelenkovi v jeho rodném městě. Jedná se přitom o teprve čtvrtou podobnou akci od roku 1945.

Výstava "František Zelenka, kutnohorský rodák, scénograf, architekt, grafik" je součástí projektu Dny židovské kultury na Kutnohorsku, který se uskutečňuje díky Klubu rodáků a přátel Kutné Hory. Exponáty na výstavě pak pocházejí ze sbírky divadelního oddělení Národního muzea.

Koncepce výstavy byla pojata tak, aby návštěvníkům představila zejména Zelenkovu divadelní tvorbu. Vzhledem k tomuto záměru je třeba ocenit jak reprezentativní výběr návrhů Zelenkových kostýmů a scénografických modelů, tak celkově nápadité pojetí expozice. V malém výstavním sálu je výstava rozčleněna do dvou svou atmosférou zcela odlišných prostor. První část představuje hravé a nápadité předválečné kostýmy, scény a plakáty, z nichž návštěvníkům nejznámější jsou návrhy pro Osvobozené divadlo Voskovce a Wericha. Jsme svědky Zelenkova mistrovství, když s minimem prostředků dovedl vyjádřit nejjemnější významové nuance a využít divákovu imaginaci k významovým proměnám jeviště.

Ve druhé části výstavy však prostor ztemní a po průchodu stylizovanou branou z ostnatého drátu se dostáváme k Zelenkovým realizacím v terezínském ghettu.

Výstavu "František Zelenka, kutnohorský rodák, scénograf, architekt, grafik" je možno v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře navštívit až do 2. listopadu každý den kromě pondělí od 9 do 16 hodin. K výstavě byl rovněž připraven velmi kvalitně zpracovaný česko-anglický katalog s řadou barevných reprodukcí Zelenkových návrhů. Je možné zde nalézt jak charakteristiky jeho hlavních architektonických prací, tak i jeden z nejkomplexnějších soupisů Zelenkových divadelních realizací. Díky tomu katalog představuje i velmi zajímavý studijní materiál.

autor: Marek Lauermann
Spustit audio