Filip Korostenski zastavil neovladatelné auto a zachránil těhotnou řidičku

15. říjen 2015

Odvážným skokem do jedoucího neovládaného auta zachránil Filip Korostenski těhotnou řidičku v mdlobách.

V říjnu 2007 seděl Filip Korostenski ve svém autě na rušné českobudějovické křižovatce ulic Rudolfovská a Chelčického a čekal na zelenou. Náhle vyjel z vedlejší ulice černý mercedes, který už na první pohled nikdo neovládal. Automobil najel na obrubník, rozrazil popelnice a pak pokračoval v nekontrolované jízdě dál.

„Nejdříve mě napadlo, jestli tam nesedí někdo pod vlivem alkoholu. Potom jsem ale uviděl ženu se zakloněnou hlavou, která byla zjevně v bezvědomí,“ líčí prvotní dojmy Filip Korostenski.

Tehdy třicetiletý muž nezaváhal ani vteřinu: Vyběhl ze svého auta a otevřeným okýnkem vskočil do projíždějícího mercedesu. „Tam jsem se chopil volantu a začal jsem hledat ruční brzdu, která bývá uprostřed vozidla. Brzdu jsem ale nenašel, tak jsem násilím vyřadil do neutrálu a potom jsem už jen hledal cestu kudy kam,“ popisuje zachránce.

Protože je Rudolfovská třída značně frekventovaná, tak se pokusil odbočit do vedlejší ulice, kde se mu podařilo zastavit o stojící vozidlo a o dům. Celou dobu trčely Korostenskimu z okna nohy, které si o ostatní auta poranil. Naštěstí nikoli vážně.

S kolemjdoucím zdravotníkem pak podali ženě první pomoc. Teprve ve chvíli, kdy ženu vyprostili z auta, zjistil Filip Korostenski, že nezachránil život jeden, ale rovnou dva. Bezvládná žena totiž byla v devátém měsíci těhotenství.

„V první chvíli jsem začal přemýšlet, jestli jsem neudělal něco špatně a ženě při zastavování nějak neublížil. Naštěstí všechno dobře dopadlo, holčička se narodila zdravá a s paní jsme dodnes dobří přátelé,“ říká Filip Korostenski.

Majitel odtahové firmy Filip Korostenski byl za svůj odvážný a pohotový zákrok oceněn cenou Michala Velíška. S rodinou zachráněné ženy se dodnes stýká a stal se i kmotrem narozené dcery.

autoři: jas , Dušan Radovanovič
Spustit audio