Fata Morgana ve znamení palem a cykasů

10. únor 2006

Ještě tento víkend se budou moci návštěvníci Botanické zahrady hl. města Prahy seznámit s unikátní sbírkou čítající téměř sto vzácných druhů exotických palem a cykasů. Ve skleníku Fata Morgana se koná Výstava palem a cykasů.

Návštěvníky výstavy čeká odborné provázení sbírkou zdarma. Po něm už řada laiků nebude palmy a cykasy brát za rostliny vzájemně velmi podobné. "Tyto dvě skupiny mají k sobě opravdu hodně daleko a podobnost je jen zdánlivá," upřesňuje kurátor výstavy Vlastík Rybka. "Vyplývá to z toho, že cykasy mají stejně jako řada palem mohutné, jednoduše zpeřené listy." Odlišností patrnou na první pohled je, že rozvíjení lístků u cykasů probíhá ve spirále (jde o tzv. circinátní vernaci) - obdobně jako u kapradin, zatímco u palem je mladý list složený.

Na Výstavě palem a cykasů se díky odbornému provázení dozvíte vše o unikátní sbírce naší botanické zahrady

Palmy v Botanické zahradě hl. města Prahy jsou zatím menší a méně nápadné, vzhledem k tomu, že expozice byly založeny v roce 2003. "Zároveň jsme se snažili vybírat spíše drobnější druhy, které jsou typické pro podrost deštného lesa, abychom se co nejvíce vyhnuli pozdější nutnosti kácet jedince, kterým bude skleník malý," doplňuje "něco z kuchyně" Vlastík Rybka. Celkově je v expozicích vysazeno 38 druhů. Spolu se sbírkou v zázemí jich zde ovšem pěstujeme přes 120 druhů. Tím se naše botanická zahrada řadí mezi přední evropské sběratele...

autor: tisková zpráva
Spustit audio