Extremisté v Nizozemsku posílili, premiér skončil

10. červen 2010

Současná nizozemská vládní garnitura neuspěla a extremisté jsou na vzestupu. Tak se dají shrnout výsledky předčasných voleb v Nizozemsku. Jejich vítězi se stala Lidová strana svobody a demokracie VVD. Získali 31 mandátů ze 150 ve sněmovně. Jejich koaliční partner, Strana práce, bude mít o pouhé jedno křeslo méně. Výrazný úspěch zaznamenalo protiislámské uskupení Geerta Wilderse. Místo dosavadních 9 bude mít v Parlamentu 24 poslanců.

U voličů naopak propadli dosud vládnoucí Křesťanští demokraté. Jejich lídr, dnešní premiér Jan Peter Balkenende proto ještě v noci odstoupil z vedení strany.

Předčasné volby vyvolala Strana práce, protože v únoru odmítla prodloužit pobyt nizozemských vojáků v Afghánistánu a vystoupila z vládní koalice.

„Skutečným vítězem je asi populismus a pravicový extremismus. Největší nárůst mandátů zaznamenala Strana pro svobodu antiislamisty Geerta Wilderse, která je proti imigraci neevropského obyvatelstva do Nizozemska,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v zemích Beneluxu Pavel Novák.

Vládu ale asi nakonec bude sestavovat předseda Lidové strany svobody a demokracie, na jednobarevnou vládu má ale málo mandátů a proto bude muset sestavit koalici. Pravděpodobně se Stranou práce a ještě nějakou menší stranou.

Předseda extremistické Strany za Svobodu Geert Wilders označil výsledek voleb za „grandiózní“. List Le Soir připomíná, že šéf Liberálů a pravděpodobný příští premiér Mark Rutte nevyloučil spolupráci s žádnou stranou. Wilders mu na to odpověděl, že by se rád viděl na místě vicepremiéra.

„Extrémisté se do vlády s největší pravděpodobností nedostanou. Nizozemci si uvědomují, že by to vedlo k politické izolaci jejich země. Určitým štěstím je, že některé myšlenky, které mají extrémisté ve svém programu, má ve změkčené podobě ve svém programu i vítězná strana. Chce například přitvrdit pravidla imigrace. Každopádně je jasné, že Nizozemsko již nebude tak slepě otevřenou zemí. Dnes si asi uvědomuje, že bylo v minulosti slepě tolerantní,“ dodává Novák.

autoři: pan , ima , mam , pir
Spustit audio