Ekumenický patriarcha Bartoloměj I. v EP: Jsme všichni jedna rodina

24. září 2008

Poslanci Evropského parlamentu přivítali na dnešním slavnostním zasedání v rámci Evropského roku mezikulturního dialogu Jeho Svátost ekumenického patriarchu Bartoloměje I., bojovníka za náboženskou svobodu v Turecku a propagátora dialogu mezi náboženskými společenstvími. Bartoloměj I. ve svém projevu ocenil evropskou integraci jako projekt podporující mír a toleranci a zdůraznil význam respektu národnostních menšin. V závěr uvedl, že EU by měla přijmout Turecko za svého člena.

Ekumenického patriarchu Bartoloměje I. přivítal v plénu předseda EP Hans-Gert Pöttering. "Evropská unie je společenství založené na hodnotách, z nichž nejdůležitější je lidská důstojnost", zdůraznil na úvod. Zmínil v této souvislosti oddělení státu od církve, které je zakotveno v Lisabonské smlouvě.

Předseda představil Ekumenického patriarchu jako "strážný oheň ortodoxních věřících" a připomněl, že nedávná rozšíření obohatila Unii o tři převážně ortodoxní státy: Kypr, Bulharsko a Rumunsko. Připomněl také metaforu, kterou po pádu železné opony použil papež Jan Pavel II.: "Evropa nyní opět dýchá oběma plícemi". "Tuto metaforu bychom mohli použít také pro vyjádření nesmírného bohatství, které nám v rozšířené Unii přinesly rozdílné perspektivy západního a východního křesťanství", dodal.

Jeho Svátost ekumenický patriarcha Bartoloměj I. ve svém projevu zdůraznil význam mezikulturního dialogu. Dialog považuje za vrozenou potřebu každé lidské bytosti. "Je podstatou toho, co je lidská bytost, bez dialogu nemůže existovat mírové soužití, bez dialogu dochází k pronásledování a urážkám", uvedl. "Tam, kde nás ale naše rozdíly vedou k setkání a tam, kde jsou tato setkání založena na dialogu, tam existuje vzájemné porozumění a respekt", zdůraznil.

Součástí jakéhokoli dialogu musí být podle jeho slov také respekt vůči právům menšin. "Tam, kde jsou respektována práva menšin, bude společnost spravedlivá a tolerantní", uvedl. Ekumenický patriarchát usiluje o odstranění jakékoli segmentace na základě rasy, náboženství nebo jakéhokoli jiného aspektu. "Společnosti, které jsou postaveny na vyloučení a represi, nemohou dlouho existovat", dodal. Za jeden z nejvýznamnějších příkladů plodného dialogu považuje Bartoloměj I. evropský projekt. Jedná se podle jeho slov o jeden z největších počinů Evropy, který vedl k mírovému soužití států, jež se před méně než sedmdesáti lety "zmítaly v krvavém konfliktu", který mohl zničit staletý odkaz Evropy. "Velká náboženství, stejně jako evropský projekt, se mohou stát významnou silou, která přesáhne nacionalismus a může postavit do pozadí i nihilismus a fundamentalismus tím, že se zaměří na to, co nás spojuje jako lidské bytosti a posílí dialog o tom, co nás rozděluje", uvedl. Domnívá se proto, že Evropa by měla zapojit Turecko do svého projektu. Také tato země však musí posílit mezikulturní dialog a toleranci, chce-li, aby byla do evropského projektu přijata. Turecko si podle jeho slov tento úkol uvědomuje, cítí však jisté obavy ze strany Evropy přijmout za svého člena převážně muslimský stát. "A přitom Evropa je plná muslimů, kteří sem přišli z různých zemí a různých koutů světa", připomněl ekumenický patriarcha.

Bartoloměj I. vyjádřil také potěšení nad tím, že Istanbul byl jmenován Evropským rokem kultury 2010. "Město Istanbul vždy bylo křižovatkou pro setkávání národů a bylo vždy místem, kde vedle sebe existovala různá náboženství a kultury", připomněl v této souvislosti.

Na závěr připomněl závazek Ekumenického patriarchátu podílet se na mírovém a ekonomickém rozvoji Evropské unie. "Jsme připraveni vést s vámi konstruktivní dialog", zdůraznil.

autor: Tisková zpráva EP
Spustit audio